JEDNOSTAVNO "ŽUTO": Marinine "zgužvane" gumice za kosu sve popularniji modni detalj (FOTO)

JEDNOSTAVNO "ŽUTO": Marinine "zgužvane" gumice za kosu sve popularniji modni detalj (FOTO)

Duga kosa je zaštitni simbol svake devojčice, devojke i žene, ali mnoge od njih često ne znaju na koji način da je dekorišu.

Međutim, postoji mnoštvo ideja kako da unesete svežinu u kosu, a da ujedno  budete u trendu.

Jedna od mnogobrojnih ideja za ukrašavanje kose jesu tzv. skranči (zgužvane) gumice, marame ili nakit za glavu.

Posebno su popularne zgužvane gumice, koje već dve godine ne izlaze iz mode, a doživele su veliki povratak u svet lepote zahvaljujući poznatom brendu "Mansur Gavriel".


Novosađanke koje vole da eksperimentišu sa dugom kosom imaju tu sreću da ne moraju da posećuju modne revije kako bi nabavile ove popularne gumice, jer to mogu da učine kod mlađane doktorice, stažistkinje u novosadskom Domu zdravlja Marine Bugarski, koja je napravila svoj brend pod nazivom "Žuto".

Žuto – jer je to njena omiljena boja. Želela je da bude nešto unikatno i neobično, što se ne odnosi na sam proizvod nego na sve ono što ona predstavlja, a to je šarenilo, zabava i dobro raspoloženje, a žuta boja je sve to.


Ovu našu dvadesetšestogodišnju sugrađanku, rođenu Novobečejku sa završenim Medicinskim fakultetom, oduvek je interesovalo da radi i nešto kreativno.

Zato je svoje hendmejd putovanje započela još u ranom detinjstvu.

– Moja mama je bila nastavnica u srednjoj dizajnerskoj školi u Novom Bečeju, bila je krojačica iz hobija, a kasnije joj je to postao i pravi posao. Uvek smo nešto zajedno pravile, od haljina za barbike, preko mojih maturskih haljina, pa sve do danas kada pravimo ukrase za kosu – priča Marina.


Kako kaže, sve je počelo od dobro poznatih skranči gumica, da bi se na to nadovezale marame za kosu i narukvice od tkanine.

Pre osam meseci Marina je napravila Instagram stranicu, objavila je prve postove, a ubrzo posle toga narudžbine su počele da se nižu jedna za drugom.  

– Obožavam sve u vezi osamdesetih godina prošlog veka, muziku, stil oblačenja, pa je čak i moja soba tako uređena. Ove gumice su obeležile modu osamdesetih, mada su se prvi put pojavile šezdesetih godina prošlog veka, kada su i dobile ime skranči (scrunchie), i to po psu žene koja ih je u to vreme osmislila. Međutim, tada nisu izazvale preteranu pažnju, da bi pravi bum doživele dvadesetak godina kasnije. Kratko su bile popularne i devedesetih, a na velika vrata su se vratile zahvaljujući VSCO girls – novoj supkulturi koja je nastala na Instagramu. Na toj stranici devojčice se informišu o svemu što je popularno u svetu mode. Zato su i moje najbolje mušterije upravo tinejdžerke – predočava Marina.


Ove gumice su toliko popularne da ih kupuju i devojčice s kratkom kosom, s tim da ih nose umesto narukvice.

– Pošto su moja publika mlađa deca, obično devojčice, dešava se da poruče gumice u vrednosti od četiri ili pet hiljada dinara. Tada moram da im tražim brojeve telefona od roditelja, kako bih se uverila da oni znaju koliko gumica su im deca naručila – priča kroz smeh Marina.

Naša sagovornica nam otkriva da joj dosta pomaže mama, koja, u stvari, i šije gumice, dok ona bira boju i materijale, seče tkaninu na tračice i pravi etikete.

Marini je potrebno oko pola sata da napravi jednu ovakvu gumicu za kosu, dok je njenoj mami treba svega desetak minuta.


– Gumice se prave od različitih vrsta tkanina, najčešće od satena, pliša, svile ili velura, a najbolje stoje uz visok rep ili punđu. Ono što je prednost skrančija je to što ne oštećuju kosu za razliku od običnih gumica. Ovih dana imam baš puno posla jer je u jeku proslava male mature, pa devojčice naručuju svaki dan i trenutno imam preko 30 poručenih –
kaže Marina.

Cena gumice je 300 dinara, a ukoliko naručite više komada, tada su 100 dinara jeftinije. Trake za kosu su 600, a narukvice (marama plus prsten) staju 500 dinara.

Marina svoje proizvode prodaje preko Instargam i Fejsbuk stranice, a redovan je izlagač na "NS marketu", koji će se ovog meseca održati 27. i 28. juna na Ribarskom ostrvu.

Tekst je napisan u okviru projekta "Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan