Jeftiniji grejanje i topla voda, traže partnera "Stanu"

Jeftiniji grejanje i topla voda, traže partnera "Stanu"

Novi rebalans gradskog budžeta i projekat javno - privatnog partnerstva za JKP "Stan" dve su teme koje su dominirale rašnjom sednicom Skupštine grada, na kojoj su se odbornici uglavnom bavili materijalom koji je usaglašavao gradska dokumenta sa činjenicom da su javna preduzeća "Zavod za izgradnju grada" i "Poslovni prostor" ugašena, a umesto njih osnovane dve gradske uprave.

Glasovima vladajuće većine usvojeni su i rebalans i projekat JPP-a, a Skupština je odborila i formiranje komisije za utvrđivanje izgleda i načina korišćenja grba i zastave Novog Sada, dok je predlog za pojefitnjenje usluga "Novosadske toplane" jednoglasno usvojen.

Početak zasedanja obeležila je rasprava o ograničenju vremena izlaganja na tri minuta za odbornike i dvostruko više za šefove odborničkih grupa. Naime, nakon predloga Maje Sedlarević (LSV) da se to učini, iz odborničke grupe DS - a stigle su dva predloga da vreme bude ograničeno na nula, odnosno jednu i dve sekunde, ali to Skupština nije prihvatila.

Nakon što je evidentirana ostavka odbornika SRS - a Milorada Mirčića, umesto koga je odbornica postala Marina Nedeljković, počela je rasprava o trećem rebalansu budžeta u ovoj godini. I ovaj put opozicija (SRS, "Dosta je bilo" i DS) žalila se na kašnjenje u dostavljanju materijala, na ograničavanje vremena za raspravu i listom se izjasnila protiv tog predloga, koji je na kraju usvojen.

Konsultant Oliver Zeveđi izašao je zatim za govornicu, gde je objasnio šta projekat JPP - a znači za Novi Sad i sam "Stan". Po njegovim rečima, sadržinu predloga odredio je zakon, od četiri komunalne delatnosti poverene "Stanu", privatnom partneru nude se na deset godina dimničarina i održavanje javnog osvetljenja, besplatno korišćenje poslovne zgrade "Stana" i 70 prema 30 odsto udela u vlasništvu, gde 30 odsto odlazi po pola Novom Sadu i samom "Stanu". Zauzvrat, privatni partner bi trebalo da obezbedi novac za otpremnine za višak radnika jer "Stan" trenutno ima 249 zaposlenih, a po gradskoj odluci treba da ih bude 137. Takođe, investitor preuzima i isplaćuje dugovanja i neizmirene obaveze gradskog komunalnog preduzeća, koje su krajem prošle godine iznosile 822 miliona dinara, plus troškovi za oko 300 pokrenutih sudskih sporova.

Po Zeveđiju, usvajanje te odluke može spasti "Stan" stečaja pred sudom, a Grad bi, umesto 50 miliona dinara godišnje, održavanje javne rasvete plaćao 35 miliona i dobijao deo prihoda. Kako je naveo, projekat jeste inicirala izvesna litvanska kompanija, ali to ne znači da će ona i dobiti taj posao.

– Ovim ulazimo u proceduru poziva za privatnog partnera i ako uspemo da to sprovedemo do kraja, to će biti veliki uspeh za Novi Sad jer će privatni partner osloboditi Grad pritiska i negativne tendencije iz prethodnih deset godina poslovanja „Stana“ – rekao je novinarima gradonačelnik Miloš Vučević govoreći o ovoj temi. – Nadam se da će biti više zainteresovanih, što će stvoriti dinamičnu tržišnu utakmicu, a mi ćemo dobiti povoljnije uslove: bolji socijalni program i više radnika koji će ostati u firmi.

On je dodao da je gradska vlast uspela da tokom godinu dana oslobodi "Stan" pritiska i blokade i da omogući preduzeću da obavlja svoju delatnost. Vučević je takođe najavio raspisivanje međunarodnog tendera za izbor privatnog partnera.

Opozicija je zauzela stav da je to iznuđeno rešenje, koje preti da bude scenario i za druga javna gradska preduzeća, da nije ni primenjen plan za reorganizaciju "Stana", te da sve to ne bi bilo potrebno da je Skupština grada vodila više računa o "Stanu". Odbornici vladajuće koalicije naveli su i pozitivne pomake u poslovanju "Stana", kao što je smanjenje duga za 350 miliona dinara, da se trenutno redovno isplaćuju plate i dugovi poveriocima te da bi novi partner odmah izdvojio 60 miliona za dugove i 100 miliona dinara za otpremnine zaposlenima.

Gradonačelnik Vučević je za skupštinskom govornicom rekao da razume kritike, ali ne i to što nema drugačijih predloga za izlazak iz krize u kojoj je "Stan“.

– Kod javnih preduzeća nema stečaja već samo likvidacije, a tada bi dugovi "Stana" pali na teret Grada i građana. Možda i postoji bolje rešenje, ali mi ga ne znamo. Cene usluga podložne su promenama, ali će Grad davati saglasnost na eventualne izmene – rekao je, između ostalog, Vučević.

Prilikom usvajanja narednih nekoliko tačaka koje su se bavile usaglašavanjem gradskih akata s novom organizacijom gradske uprave, došlo je i do zamerki opozicije na kaznenu politiku za komunalne prekršaje, kojom se različiti stepeni prekšaja kažnjavaju istom sumom novca. Odbornici su do kraja zasedanja glasali i za plan detaljne regulacije centra Kaća i izmene Plana generalne regulacije okoline Temerinskog i Sentandrejskog puta.

Što se tiče komisije koja bi trebalo da se bavi grbom i zastavom Novog Sada, za opoziciju je bio upitan njen sastav, odnosno nedostatak heraldičara. Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić je za govornicom rekao da će se videti da li će grb biti menjan, a da će Skupština dati konačnu reč.

– Nije samo u pitanju izmena gradskih znamenja, već i njihove upotrebe jer se sada grb može naći i na kontejnerima. Novi Sad će narednih godina biti evropska prestonica i mladih i kulture i moramo da uredimo tu oblast – rekao je Jelušić.

Ostatak teksta pogledajte OVDE!

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan