JELUŠIĆ: Grad kupuje prvih 10 električnih autobusa

JELUŠIĆ: Grad kupuje prvih 10 električnih autobusa

Treća po redu međunarodna investiciona konferencija "SEE ENERGY – Connect & Supply III" u organizaciji Nacionalne Asocijacije za biomasu – "SERBIO" i GIZ DKTI otvorena je u hotelu "Šeraton" i trajaće dva dana.

Konferencija za cilj ima upoznavanje sa aktuelnim poslovnim i zakonskim okruženjem, kao i umrežavanje domaćih i međunarodnih kompanija uključenih u sektor obnovljivih izvora energije. Tema ovogodišnjeg stručnog događaja je "Proizvodnja zelene energije u cilju zaštite životne sredine i održiva upotreba agro i drvne biomase".

Tom prilikom član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić je istakao da je jedini način da sačuvamo ekologiju i prirodne potencijale učestvovanje svih u tome, od države, grada pa do svakog pojedinca. On je takođe naglasio da Grad Novi Sad ulaže mnogo u zaštitu životne sredine trudeći se da vodi odgovornu ekološku politiku.

Odavno smo prepoznali važnost energetskog sektora, a među najvećim poduhvatima na tom polju je i projekat Kreativnog centra, u okviru kojeg se na jednom objektu gradi solarna elektrana od 25 kilovata. Takođe, ŠOSO ''Milan Petrović'' dobila je zeleni krov, zeleni zid i solarne panele, a na nekoliko škola i vrtića su zamenjeni fasada, krovovi i stolarija. Aktivno radimo na očuvanju energetske efikasnosti Grada kroz ulaganja u izgradnju i adaptaciju javne rasvete. Grad nastoji da bude ''Zeleni grad'', kupili smo 130 autobusa na CNG, i tako zamenili 70 posto voznog parka JGSP, a sada sa EBRD kupujemo prvih deset električnih autobusa – rekao je Zdravko Jelušić, a prenela PR služba Grada.


Otvaranju konferencije prisustvovali su i državni sekretari Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva zaštite životne sredine kao i Ministarstva rudarstva i energetike.

Posebna pažnja konferencije biće usmerena na povezivanje renomiranih kompanija i međunarodnih institucija iz sektora obnovljivih izvora energije, kako bi se dodatno podstakao razvoj sektora obnovljivih izvora energije u regionu Jugoistočne Evrope i kako bi se uspostavili novi poslovni kontakti između velikih kompanija, MSP sektora i lokalnih poljoprivrednih proizvođača, navodi se u saopštenju iz Gradske kuće. 

Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa dostupnim podsticajima, kreditnim linijama i institucionalnom pomoći za realizaciju investicionih projekata u energetici, sa akcentom na analizu resursa, biomase, i njenih ograničavajućih faktora.

Konferencija okuplja učesnike kompanija iz Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Slovačke, kao i predstavnike državnih i pokrajinskih institucija, jedinica lokalne samouprave, privrednih komora, asocijacija, investicionih i komercijalnih banaka.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan