JKP "Lisje" preuzima nadležnost nad svim gradskim grobljima, sa jedinstvenom tarifom sahranjivanja

JKP "Lisje" preuzima nadležnost nad svim gradskim grobljima, sa jedinstvenom tarifom sahranjivanja

U skladu sa zakonima o sahranjivanju, komunalnim delatnostima, upravljanju grobljima i pogrebnim uslugama, a s ciljem da se ubuduće kvalitetnije održavaju groblja u Novom Sadu i prigradskim naseljima, kao i da se pojednostavi "papirologija" i sam proces sahrana, Grad Novi Sad kao osnivač, ovu delatnost poverio je JKP preduzeću "Lisje".

U obavljanju pogrebnih usluga, prema gradskoj odluci, nadležnost JKP "Lisje" se odnosi na sva groblja - devet grobalja u Gradu i 14 u mesnim zajednicama.

Kako je "Novostima" rečeno u JKP "Lisje", do sada su preuzeta groblja u Starim, Novim Ledincima i Bukovcu, a od početka godine preuzimaju se groblja u Kaću, Kovilju, Stepanovićevu, Kisaču...

U pojedinim naseljima, međutim, bilo je negodovanja meštana zbog toga što su Saveti mesnih zajednica, bez ozbiljnih konsultacija sa meštanima, doneli odluku o "predaji" grobalja u nadležnost JKP "Lisja", kao i zbog cene sahrane koja je u početku, navodno, trebalo da iznosi 35.000 dinara.

U JKP "Lisje", trenutno jedinom zakonitom izvršiocu pogrebne delatnosti, kažu da su zakonske odredbe jednako obavezujuće kako za njihovo preduzeće, tako i za mesne zajednice.

- Cena sahranjivanja se naplaćuju u skladu sa Odlukom o utvrđivanju cena sahranjivanja i kremiranja koju je odobrilo Gradsko veće Grada Novog Sada, jednaka je za sve korisnike naših usluga i iznosi 12.130 dinara - saopšteno nam je iz pi-ar službe direktora ovog javnog preduzeća Vladimira Đakovića.

Po rečima Nemanje Jankovića, predsednika MZ Budisava, jednog od naselja u kojima je bilo negodovanja zbog preuzimanja groblja i cene sahrana, od početka godine obavljeno je šest sahrana na pravoslavnom i katoličkom groblju i, kako kaže, niko se nije protivio.

Po rečima odbornika SRS Đurađa Jakšića, Grad i JKP "Lisje" na zborovima građana u mesnim zajednicama kalkulisalo se s cenom sahrana: počeli su sa 35.000, spustili na 24.000, pa na 20.000 i na kraju utvrdili cenu jednaku za sve od 12.130 dinara. Jakšić tvrdi da je porodici Ilić u Bukovcu, pre mesec i po dana, sahrane naplaćena 35.000 dinara.

- Sva seoska groblja građena su samodoprinosom i zato bi Grad trebalo da obešteti sela, tako što bi izvestan period, sahrane bile besplatne - smatra Jakšić.

Oceni vest:
4
13

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marijana

  pre 198 dana i 21 sat

  Zivece ovaj narod ...A neki ce I nadziveti ova mracna vremena

  Oceni komentar:
  0
  1
bebe bez struje bez vode Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad jkp lisje horoskopski znaci pošte srbije raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija Isključenje struje novorođenčad štrajk poštara astrologija elektrovojvodina isključenje vode vremenska prognoza sahrane novi sad zodijak horoskop isključenja struje matičar novi sad raspored sahrana novi sad Ledena Šuma gradonačelnik Miloš Vučević novosadsko porodilište servisne informacije dnevni horoskop