JKP "Novosadska toplana" dobitnik priznanja "Top Energy 2019"

JKP "Novosadska toplana" dobitnik priznanja "Top Energy 2019"

Dodeljena priznanja za najuspešnije realizovane projekte iz oblasti energetike u Srbiji i zemljama Jugoistočne Evrope.

U okviru 13. foruma Energetska digitalna perspektiva Srbije, JKP "Novosadska toplana" dobila je prestižno priznanje "Top Energy 2019" za projekat izgradnje postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na Toplani "Zapad"

– Najznačajniji i najinovativniji projekat "Novosadske toplane", vredan 6,3 miliona evra, realizovan je u 2016. godini kada je izgrađeno i pušteno u rad postrojenje za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije, instalisane snage 10MWe + 10MWt, na Toplani "Zapad". Realizacijom ovog projekta "Novosadska toplana" je otpočela proces transformacije iz konvencionalnog u moderan i održiv sistem daljinskog grejanja, te postala lider u zemlji, s obzirom na činjenicu da je prva toplana u Srbiji sa izgrađenim kogeneracionim postrojenjem, što je Novi Sad svrstalo među gradove koji su dostigli visoke standarde u oblasti energetike – kažu u tom gradskom preduzeću. 

Direktor JKP "Novosadska toplana" Dobrosav Arsović


Kako se dalje navodi, na ovako krupan korak "Novosadska toplana" odlučila se rukovođena činjenicom da kogeneracija ne predstavlja samo uštedu primarne energije, već i podrazumeva smanjenje emisije štetnih materija u atmosferu, što ispunjava jedan od njenih poslovnih principa, koji se ogleda u izraženoj brizi o životnoj sredini i društvenoj zajednici.

– Naime, kogeneracija je postupak istovremene proizvodnje električne i toplotne energije u jedinstvenom procesu. Električna energija koja se dobija u procesu kogeneracije tretira se kao zelena energija, odnosno ovo postrojenje ima status obnovljivog izvora energije. Osnovna prednost kogeneracije je izuzetno visok stepen iskorišćenja primarne energije u odnosu na industrijske sisteme koji služe samo za proizvodnju vodene pare ili tople vode za tehničke procese – kaže se u saopštenju, uz napomenu da "Novosadska toplana", kao povlašćeni proizvođač, prodaje električnu energiju EPS-u po podsticajnoj otkupnoj ceni, a otpadnu toplotu iz kogeneracionog procesa koristi u sistemu za pripremu sanitarne tople vode 24 časa dnevno, 365 dana godišnje.

– Кogeneraciona elektrana "Zapad" u Novom Sadu za prve tri godine eksploatacije proizvela je 221.000 MWh električne i isto toliko toplotne energije i prodala je EPS-u električnu energiju u iznosu od 20,7 miliona evra. Investicija je otplaćena u prve dve godine eksploatacije, a sav benefit rada elektrane, od oko 3,8 miliona evra godišnje, prebačen je na potrošače kroz četiri sniženja cena usluga u poslednje tri godine – ističu u "Novosadskoj toplani". 

KOGENERACIONA TOPLANA "JUG" U FUNKCIJI OD JANUARA: "Novosadska toplana" je u završnoj fazi radova na realizaciji projekta izgradnje kogeneracione elektrane "Jug" kapaciteta 4MWe + 4MWt. Ovim projektom vrednim 4,2 miliona evra, koji je u potpunosti finansiran iz sopstvenih sredstava Preduzeća, bila je obuhvaćena i građevinska rekonstrukcija toplane "Jug" sa zaštitom od buke, izgradnja novog cirkulacionog i kotlovskog postrojenja za TPV, sistema hemijske pripreme vode, kompresorske stanice, mašinske radionice, komandne sale i drugih pomoćnih podsistema. Puštanje ove elektrane u rad planirano je za januar 2020. godine i prognoze su da će kogeneraciono postrojenje toplane "Jug" isporučivati godišnje oko 30.000 MWh električne i 30.000 MWh toplotne energije. Motiv za izgradnju još jednog ovakvog postrojenja je ideja da se u potpunosti iskoristi potencijal koji predviđa Uredba o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije, kao i da se od prodaje električne energije, proizvedene iz kogeneracije, obezbedi deo sredstava neop-hodnih za održavanje i dalje unapređenje tehničkog siste¬ma.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan