JKP "Vodovod i kanalizacija": Ugovorena izgradnja i opremanje NGC 1

JKP "Vodovod i kanalizacija": Ugovorena izgradnja i opremanje NGC 1

Ugovorena je izgradnja i opremanje Nove glavne crpne stanice (NGC 1), vrednosti 860 miliona dinara, a radovi su krenuli u drugoj polovini decembra, saopštavaju u JKP "Vodovod i kanalizacija".

Tenderska dokumentacija je bila obimna jer je u pitanju zahtevan posao i kompleksna investicija. U pripremu su bili uključeni svi, od elektro-inženjera do geologa, jer je reč o velikim dubinama iskopavanja. Dalje u saopštenju tog preduzeća ističu da je to objekat od velike važnosti za funkcionisanje Novog Sada i koji se gradi jednom u 50 godina. Izgradnja Nove glavne crpne stanice predstavlja preduslov za izgradnju Centralnog prečistača otpadnih voda. U pitanju je kapitalni projekat i predstavljaće istorijski poduhvat našeg grada jer Novi Sad nikada nije imao investiciju slične vrednosti. NGC 1 je ključni objekat jer će se u nju svoditi slivovi sa bačke strane grada.

Najavljujući nove investicije i radove za 2019. godinu u tom preduzeću izdvajaju početak izgradnje dela dovodnika za Begeč, tačnije od Ulice Branka Ćopića na Adicama do kružnog toka u Veterniku. Za početak radova Grad je izdvojio 100 miliona dinara i time će se dodatno stabilizovati vodosnabdevanje Veternika i Futoga. Za kompletnu izgradnju dovodnika za Begeč, potrebno je izdvojiti 250 miliona dinara, dok je za rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže neophodno uložiti 160 miliona dinara i 30 miliona za regeneraciju izvorišta. Reč je o velikoj investiciji za koju je potreban duži vremenski rok da se realizuje.

Takođe, tokom naredne godine u planu je i izgradnja kompletne sekundarne mreže za stanove za vojsku i policiju, koje država gradi na Jugovićevu, kao i rekonstrukciju obe mreže za delove Podbare.

- Nastavljamo radove na regeneraciji bunara i sanaciji filterskih polja. To je posao koji se obavljao i tokom prethodne dve godine i spada u poslove redovnog održavanja. U sklopu pomenutih poslova, radićemo i čišćenje cevovoda sirove vode - kažu u saopštenju. 

Osvetljenje reni bunara na izvorištu "Štrand" na Keju je, takođe, jedan od poslova koji su obavljeni ove godine. Time je kako dalje saopštavaju završeno planirano uređenje ovih objekata, a rasveta se uklopila u prostor za rekreaciju, što Kej i jeste. S obzirom na to da su reni bunari neposredna zona zaštite i da je okolina bila zapuštena, rekonstrukcijom rasvete na reni bunarima dobijen je jedan potpuno uređen i bezbedan prostor u skladu s okolinom.

- Laboratorija Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ je u toku 2018. godine uspešno prošla prvu nadzornu proveru kompetentnosti od strane Akreditacionog tela Srbije i time potvrdila da obezbeđuje kvalitet usluga u svim fazama rada. Potpisan je Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine – Agencije za zaštitu životne sredine i JKP-a “Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad, kojim se uspostavlja i podstiče saradnja u oblasti praćenja kvaliteta voda. Opšti cilj je ekološkog karaktera i podrazumeva podizanje svesti o važnosti očuvanja vodnih resursa putem razmene informacija o kvalitetu voda – navodi se u saopštenju. 

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" planira da tokom naredne građevinske sezone izradi nekoliko značajnih projekata. Između ostalog, to su projekti za rekonstrukciju kanalizacione mreže u Ulici Banovinski prolaz, parkinga u dvorištu Skupštine grada, rekonstrukciju Ulice Nikole Tesle, s izgradnjom crpne stanice, zatim spajanje južnog i severnog sliva od Radničke ulice do Kvantaške pijace koji su u sklopu projekta izgradnje Centralnog prečistača otpadnih voda.

- U planu je i izrada projekata rekonstrukcije kanalizacione mreže od Avijatičarske ulice do Bulevara kralja Petra Prvog. U pitanju je problematična deonica jer je ceo taj potez građen u različitim vremenskim periodima. Cevi nisu na istim dubinama jer je to bio rubni deo grada kada je kanalizacija rađena. Takođe, vršićemo i studiju hidraulične analize, kako bismo ispunili zahteve predviđene Zakonom o zaštiti od požara, jer je javna mreža predviđena za gašenje požara te je neophodno da se uradi analiza za ceo grad – saopšteno je u tom preduzeću. 

Dalje je istaknuto da su završeni svi radovi koji su započeti u 2017. godini, kao i izgradnja vodovodne mreže za drugu visinsku zonu u Bukovcu te početak radova na izgradnji rezervoara za naselje Bukovac. Takođe, tokom ove građevinske sezone, izgrađeno je oko 440 pojedinačnih priključaka na vodovodnu mrežu i oko 100 priključaka na kanalizacionu mrežu kroz pojedinačnu izradnju. Ovo ukazuje na povećan broj investitora ali i činjenicu da je u istoriji postojanja preduzeća i dosadašnjeg rada ovo najveći broj izgrađenih pojedinačnih priključaka do sada.

Za drugu visinsku zonu u Bukovcu utrošeno je 30 miliona dinara, a vodovodna mreža će sa postavljanjem rezervoara biti potpuna i konačna. S tom investicijom poboljšaće se dosadašnje vodosnabdevanje u Bukovcu.

Takođe, u 2018. godini završeno je izmeštanje vodovodne i kanalizacione mreže na auto-putu. Izgrađena je vodovodna mreža na Staroiriškom putu te rekonstruisana kanalizacija u Ulici Janka Čmelika. U sklopu ove građevinske sezone, rađena je regeneracija bunara na Petrovaradinskoj adi i Ratnom ostrvu, a započeta je i rekonstrukcija vodovodne mreže u Njegošovoj ulici u Kaću. Završeni su radovi na rekonstrukciji dovodnika na Petrovaradinskoj adi i povezivanje sa novim cevovodom na novom Žeželjevom mostu. Realizovano je više od 70 odsto prijavljenih zahteva za izgradnju kanalizacionih priključaka u naselju Budisava.

Kad je reč o kanalizacionim priključcima, urađeno je više od 1.000 priključaka. Isti posao biće nastavljen i tokom naredne godine. Ono što je novina, kada je reč o izgradnji priključaka, jeste činjenica da je tokom novembra 2018. godine izmenjen Zakon o ozakonjenju objekata. Da bi objekat bio legalno priključen na vodovodnu ili kanalizacionu mrežu, neophodno je da se okonča postupak ozakonjenja, tj. legalizacije. 

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad Spens horoskopski znaci JGSP "Novi Sad" Isključenje struje bez vode isključenje vode servisne informacije novosadska policija raspored sahrana i ispraćaja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević servisne informacije novi sad bez struje horoskop JKP Vodovod i kanalizacija bebe novosađani elektrovojvodina raspored sahrana novi sad matičar novi sad jkp novosadska toplana novosadsko porodilište izmena režima saobraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad Petrovaradin betanija jkp lisje klisa isključenja struje