Još jedan uspeh studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

Još jedan uspeh studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu učestvovali su na takmičenju u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava održanom od 18.05. do 20.05.2019. u Banja Luci u organizaciji "Civil Rights Defenders" i u ukupnom plasmanu zauzeli su 3 mesto.

Simulacija suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava sastoji se iz dve faze:

Pismenog dela takmičenja gde su studenti na osnovu dostavljenog slučaja prvo morali da utvrde o kojim povredama ljudskih prava iz Evropske konvencije se u konkretom slučaju radi, a da nakon toga pretragom sudske prakse ovog Suda kao i šire stručne literature pronađu adekvatnu pravnu argumentaciju koju su nakon toga primenjivali uzimajući u obzir okolnosti postavljenog slučaja sačinjavajući predstavku Evropskom sudu.
Usmenog dela takmičenja koji je podrazumevao javnu raspravu pred Sudom gde je ključno bilo izneti argumente i protivargumente na navode drugih timova i njihovih predstavnika.

Pored nagrade za osvojeno treće mesto u ukupnom plasmanu, tim Pravnog fakulteta u Novom Sadu pokupio je i specijalnu nagradu za prvo mesto osvojeno u grupnoj fazi takmičenja kao najbolji tim u grupi D, kao i specijalnu nagradu za podnesak Sudu u pismenoj fazi takmičenja gde je zauzeo drugo mesto.

U grupnoj fazi takmičenja tim Pravnog fakulteta u Novom Sadu koji nosi naziv našeg poznatog akademika dr Radomira Lukića, savladao je timove "Iudex" Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i "Gavro Vuković" Univeziteta Donja Gorica iz Podgorice, dok je u prvoj polufinalnoj rundi savladao favorita za osvajanje ovogodišnjeg takmičenja tim "Henrik Steska" sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i time ga eliminisao iz daljeg takmičenja, a od finalnih rundi i borbe za prvo mesto tim Pravnog fakulteta u Novom Sadu delio je samo jedan poen.

Tim "dr Radomir Lukić" Pravnog fakulteta u Novom Sadu činili su sledeći studenti: kao zastupnici podnosioca predstavke (tužioca) – Angelina Ilić, Nenad Spasojević i Nina Protić, a kao predstavnici tužene države Jelena Frljanović, Jasna Mandić i Aleksandar Pejić.

Akademski treneri tima (mentori) bili su Ostoja Kalaba i Jovana Petrović koji su pripremali studente za ovo takmičenje, a u tome im je pružao pomoć doc. dr Bojan Tubić sa Katedre za međunarodno pravo, kao i drugi profesori i asisteti sa drugih katedri koji su svojim savetima i sugestijama, posebno u pripremi usmenog dela takmičenja, doprineli ovom uspehu.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan