Jovan Dejanović predložen za Februarsku nagradu

Jovan Dejanović predložen za Februarsku nagradu

Jovan Dejanović, nekadašnji predsednik Skupštine opštine Novog Sada, predložen je za dobitnika Februarske nagrade za 2015. godinu.

Predlog su, jednoglasno, utvrdili članovi Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu na današnjoj sednici, a konačnu reč daće odbornici Skupštine Grada Novog Sada na svečanoj sednici. Na današnjoj sednici predloženo je i da novčani deo Februarske nagrade iznosi 130 hiljada dinara.

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije Jovan Dejanović podneli su Srpsko narodno pozorište, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Fakultet tehničkih nauka, a inicijativu je podržao Univerzitet u Novom Sadu.

Jovan Dejanović rođen je u Velebitu, kod Kanjiže, 15. juna 1927. godine. U Zadru je završio školu rezervnih oficira, a u Novom Sadu Političku školu i Srednju fiskulturnu školu, da bi kasnije, uz rad, diplomirao na Višoj školi za organizaciju rada 1969. godine. U Novom Sadu je 1974. godine biran za odbornika i postao je predsednik Skupštine opštine. Na tu dužnost ponovo je izabran 1978. godine, a kada je 1980. Novi Sad transformisan u sedam opština i konstituisana Gradska zajednica, izabran je za predsednika Gradske skupštine, obavljajući tu funkciji do 1982. godine. U inicijativi se, između ostalog, navodi da je Jovan Dejanović dao znatan doprinos urbanoj izgradnji i sređivanju privrednog i komunalnog stanja u gradu i razvoju prosvetno-kulturnog i sportskog života.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada - 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan