JP "Nacionalni park Fruška gora": Sečena samo trula i zakržljala stabla

JP "Nacionalni park Fruška gora": Sečena samo trula i zakržljala stabla

Umesto beskorisnog, suvog drveća, biće posađene sadnice mladog i zdravog hrasta, navodi direktor nacionalnog parka Radovan Durutović.

Nakon vesti da je na Fruškoj gori nedavno isečeno preko 10 hektara bagremove šume, čime je navodno u potpunosti ogoljen ceo potez od Zmajevca prema Vrdniku, JP "Nacionalni park Fruška gora" oglasilo se saopštenjem u kom se kaže:

- Radi zaštite i obnove šume, radnici "Nacionalnog parka Fruška gora", u skladu s planom sanitarne seče za 2016. godinu odobobrenom od strane Ministarstva šumarstva, posekli su niz osušenih, trulih i zakržljalih stabala bagrema. Umesto beskorisnog, suvog drveća, koje je, zbog evenutalne pojave parazita, moglo da izazove sušenje zdrave šume, biće posađene sadnice mladog i zdravog hrasta. Na taj način ovaj deo Fruške gore za nekoliko godina dobiće novu mladu šumu, koja će u kratkom vremenskom periodu predstavljati važan ekološki i ekonomski resurs.

Direktor "Nacionalnog parka Fruška gora" Radovan Durutović ističe da je osnovni posao preduzeća zaštita šuma i unapređenje šuma.

- Pošto se radi o vrednom resursu, gazdovanje šumama podrazumeva i donošenje planova pošumljavanja i obnove šumskog fonda. Dakle, seča i sadnja drveća u okviru nacionalnog parka odvija se samo i isključivo na osnovu planova, koji se u velikom broju slučajeva donose i za nekoliko godina unapred. Rukovodstvo "Nacionalnog parka Fruška gora" šumskim fondom gazduje na osnovu Ustava i zakona Republike Srbije, i oni nas obavezuju da permanentno i kontinuirano unapređujemo šumski fond kojim gazdujemo i na taj način ostvarimo finansijsku dobit, i što je još važnije, pošumimo svaki slobodni kvadratni metar prostora, kako bismo unapredili šumsko blago i sačuvali ga za buduće generacije, kaže na kraju Durutović.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan