JP "URBANIZAM": Nova planska dokumentacija ne predviđa gradnju "Novog Sada na vodi"

JP "URBANIZAM": Nova planska dokumentacija ne predviđa gradnju "Novog Sada na vodi"

Organizacije civilnog društva – osnivači "Zelene stolice" zajedno su sa pridruženim organizacijama uputile pitanje JP "Urbanizam" Novi Sad povodom izrade planske dokumentacije koje se tiču pre svega Kameničke ade i Šodroša.

Pomenute organizacije su pitale sledeće:

1. Da li se planira stambeno-poslovni kompleks na području Kameničke ade i Šodroša?

2. Ukoliko su u planu stambeno-poslovni kompleksi, koju površinu će zauzeti kompleksi?

3. Кoliko je planirano da bude zelenila na području Kameničke ade i Šodroša?

Na ova pitanja odgovorio je direktor JP "Urbanizam", dipl.inž.arh. Dušan Miladinović, koji je na početku istakao da je Generalni urbanistički plan grada Novog Sada strateški dokument i ne predstavlja planski dokument za sprovođenje već daje okvire i smernice za izradu planova nižeg reda kao što su Planovi generalne regulacije (PGR) i Planovi detalnje regulacije (PDR).

Kako je naveo, JP "Urbanizam" je ranije počelo i izradu nacrta PGR Priobalja u kome je rađena detaljnija analiza obuhvaćenih lokaliteta Kameničke ade sa Šodrošom, Ribarskog ostrva, prostora nekadašnjeg brodogradilišta, kasarne rečne flotile "Aleksandar Berić", deo uz Bulevar Despota Stefana i gradske plaže Štrand

– U prethodnoj planskoj dokumentaciji, odnosno onoj koja je još uvek važeća, GUP Novog Sada do 2021. i Regulacioni plan "Kamenička ada" u Novom Sadu (usvojeni 2000. godine), predviđali su komercijalne sadržaje kao što je hotelski kompleks, poslovni objekat uz gradsku marinu i niz objekata uslužne delatnosti čije su mikrolokacije zahtevale niz saobraćajnica kako bi funkcionalno bile povezane. Ukupna površina tih sadržaja je oko 30ha, odnosno pod objektima 8.8ha u osnovi (razvijene bruto površine oko 153.000 m2) i saobraćajnica oko 11ha – odgovara Miladinović.

Nova planska dokumentacija GUP Novog Sada do 2030. godine, koja je u izradi, kao i PGR Priobalja, briše iz planskog dokumenta gore pomenute sadržaje i ne planira stambeno-poslovnu gradnju na prostorima Kameničke ade, Šodroša, Ribarskog ostrva i na gradskoj plaži Štrand dok se na delu uz Bulevar Despota Stefana planiraju studentski domovi i sportski sadržaji, ističe se u odgovoru. 

– Napomenuo bih da se ukupna površina oko P=32ha prethodno planiranih sadržaja u novim planskim dokumentima briše u korist zelenih površina – dodao je Miladinović.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan