JUBILEJ KOMPANIJE "ADECO":  Četvrt veka uspešnog porodičnog biznisa (FOTO)

JUBILEJ KOMPANIJE "ADECO": Četvrt veka uspešnog porodičnog biznisa (FOTO)

Novosadska kompanija "Adeco", koja se bavi proizvodnjom i prodajom osnovnih organskih hemikalija, ovih dana proslavlja 25 godina uspešnog postojanja.

Danas ovo preduzeće nudi preko 200 proizvoda u različitim pakovanjima namenjenih automobilskoj industriji, poljoprivredi, građevinarstvu, metaloprerađivačkoj, tekstilnoj, kablovskoj i gumarskoj industriji. "Adeco" je postao značajan proizvođač ulja, maziva, antifriza i "Adblue" aditiva za gorivo.

Tajnu uspeha pripisuju pre svega stručnim i zadovoljnim radnicima, neprestanoj komunikaciji sa mušterijama, ali i kvalitetnim i pouzdanim dobavljačima, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare koja je održana u sedištu kompanije na Temerinskom putu 109.


Generalni direktor Nikola Gvozdenović istakao je da "Adeco" danas posluje sa potvrđenim i sertifikovanim standardima ISO 9001:2008 i ISO 14001:2004.

- Počeli smo posao sa deset zaposlenih 1991. godine. Proizvodili smo bitumenske mase i procesna ulja za gumarsku i kablovsku industriju. Promenom zahteva tržišta i kupaca, 1993. započeli smo proizvodnju antifriza ("Frizantin"), sredstva za pranje vetrobrana i aditiva za goriva. Deset godina kasnije uspostavili smo celu proizvodnju motornih i industrijskih ulja i lepezu tih proizvoda pod sopstvenim robnim znakom "Adeco". Danas proizvodimo i visokokvalitetna mineralna, polusintetička i sintetička motorna ulja za putnička, komercijalna i teška teretna vozila. Druga grupa proizvoda su industrijska ulja i tečnosti. To su reduktorska, hidraulična, kompresorska ulja i ona za obradu metala i tekstilnu industriju. Treba spomenuti i antifriz za solarne i centralne sisteme grejanja, za sisteme u prehrani i u industriji lekova. Tu je i kozmetika za vozila, paste za ruke i tečnost za vetrobranska stakla. Takođe, tu su mazive masti, odvijač i odmrzivač. Proizvodimo i distributivne aditive za benzin i dizel gorivo, kao i "Adblue", koji je namenjen smanjenju štetnih izduvnih gasova za Euro 4, Euro 5 i Euro 6 dizel motore. Od početka smo se trudili da proizvodi budu veoma kvalitetni i to je do danas ostao naš glavni adut – objasnio je Nikola Gvozdenović.


"Adeco" ima partnerstvo sa najpoznatijim svetskim naftnim i petrohemijskim kompanijama. Preduzeće se nalazi na prostoru od preko 7000 kvadratnih metara i trenutno zapošljava oko 50 radnika.

Komercijalni direktor Miloš Gvozdenović izjavio je da je godišnji finansijski obrt kompanije  preko četiri i po miliona evra.

- Do pre šest godina izvoz je činio pet odsto ukupnog prometa, jer smo bili pre svega usmereni na domaće tržište. Poslednjih godina se situacija promenila.  Godine 2014. izvoz  je bio 25 odsto ukupnog prometa, a 2015. već 30 odsto. Danas smo prisutni na tržištima Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Rumunije, Bugarske, a poslednjih nekoliko meseci i Grčke – kazao je Miloš Gvozdenović.


Komercijalni direktor "Adeca" tvrdi da je poslednjih devet meseci ukupan promet firme povećan za 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz je u odnosu na isti period prošle godine povećan za 38 odsto, dok je fizički obim same proizvodnje preko 28 odsto.

- Domaće tržište je u stalnom blagom porastu. Planovi za narednih nekoliko godina su da se što bolje pozicioniramo na srpskom tržištu pored velikih kompanija, ali i da izvozimo u zemlje Evrope gde smo konkurentni sa cenama. Potencijal su i Azija i Afrike pošto smo imali interesovanja sa njihovih tržišta u poslednjih pola godine. Planiramo i dalje da  širimo asortiman  naših proizvoda i proizvodnih kapaciteta – zaključio je Miloš Gvozdenović.

Tekst i foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan