JUBILEJ "KREDARICE": Društvo novosadskih Slovenaca obeležilo dve decenije postojanja (FOTO)

JUBILEJ "KREDARICE": Društvo novosadskih Slovenaca obeležilo dve decenije postojanja (FOTO)

U Srpskom narodnom pozorištu u sredu obeleženo dvadeset godina od osnivanja Društva Slovenaca "Kredarica" Novi Sad.

Slovenačko društvo "Kredarica" osnovano je početkom 1997. godine i prvo je te vrste na prostorima nekadašnje zajedničke države. Osnovni program njegovog rada je da se razvijaju i produbljuju odnosi sa Slovencima u Novom Sadu, Vojvodini, Srbiji, Sloveniji i šire. Osim toga, da se pomogne u održavanju i razvoju slovenačke kulture i jezika i da se informišu njegovi članovi o događajima u Sloveniji.

Predsednik "Kredarice" Ivan Zavrtanik istakao je da veliki deo svojih aktivnosti Društvo već dvadeset godina realizuje kroz organizovanje učenja jezika, kulturno-umetničkih događaja i kroz učešće članova na sastancima u Sloveniji, a da se mnogi projekti i aktivnosti godinama finansiraju od strane Gradske uprave za kulturu.


Uoči početka programa, izvedene su slovenačka i srpska himna, dok je u toku večeri muzički nastup imao Klavirski duo "Ingmar". Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, počasni konzul Republike Slovenije u Vojvodini Rajko Marić, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke manjine u Srbiji Saša Verbič, kao i ministar Vlade Republike Slovenije za Slovence u dijaspori Gorazd Žmavc, dok su prisutni bili i ambasador Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič i beogradski nadbiskup Stanisalv Hočevar.

Na svečanoj akademiji je uz prigodan muzički i kulturno-umetnički program, emitovan i dokumentarni film "Društvo Slovenaca Kredarica u Novom Sadu - Prvih dvadeset godina" koji je režirala Maja Grgić.

- Čestitam "Kredarici“ koja je pre dve decenije, od jednog pionirskog poduhvata u ni malo lakim društveno-političkim okolnostima u drugoj polovini devedesetih godina, stigla do današnjeg uspeha. Gradeći naše prijateljstvo, zajedno smo stigli i do velike titule za naš Novi Sad, do njegovog promovisanja u Evropsku prestonicu kulture 2021, kao grada koji neguje multikulturalnost, jednu od najvećih evropskih vrednosti. Mi smo prijatelji, saradnici i partneri koji već godinama rade na privlačenju slovenačkih investitora i turista u Novi Sad. Dobrim primerom pokazujemo šta znače bilateralni sporazumi naših dveju zemalja, odnosno, kako oni utiču na poboljšanje života samih građana. Posebno negujemo prijateljstvo sa gradom Mariborom, koji nas je prvi podržao u trci za Evropsku prestonicu kulture, a spaja nas i to što smo deo podunavske regije. Tek ćemo pokazati koliko možemo, na zajedničkom putu ka boljem Novom Sadu za sve nas, sa našim prijateljima iz “Kredarice” – rekao je u obraćanju gradonačelnik Miloš Vučević i čestitao jubilej svim članovima Društva.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan