"Jugoalat" ponovo u stečaju

"Jugoalat" ponovo u stečaju

Odlukom Privrednog suda u Novom Sadu stavljena tačka na višegodišnju agoniju Metalaca. Rok za prijave poverilaca ostaje do 22. novembra.

"Jugoalat", nekadašnji ponos metalske industrije, ne samo Novog Sada, već i cele nekadašnje Jugoslavije, kako stvari stoje našao se pred krajem. Kako "Večernje novosti" prenose, Privredni sud u Novom Sadu proglasio je stečaj u ovom preduzeću koje se već godinama bori za opstanak, i pozvao poverioce da do 22. novembra prijave dugovanja.

Skupština poverilaca trebalo bi prema odluci Suda da se održi tog dana, a istovremeno je zakazano i ispitno ročište za 30. januar 2018. godine.

Prvi zahtev za stečaj u "Jugoalatu" podnet je još 2010. godine, a takvo rešenje je predlagano više puta. I pored toga prednost je davana u unapred pripremljenom planu reorganizacije. Taj plan, međutim, nikada nije zaživeo, a više od pola godine mašine u ovoj fabrici su bez struje.

U Samostalnom sindikatu metalaca ranije su naveli kako ne veruju da je pokretanje proizvodnje moguće, a predsednik ovog sindikata Novak Vasić ocenio je da ponovno pokretanje proizvodnje u ovoj fabrici počinje da liči na "nemoguću misiju".

"Jugoalat" je pre tridesetak godina proizvodio precizne i specijalne alate, a u ozbiljnim problemima se našao kada su uvedene sankcije. Epilog je bio stečaj, koji je pokrenut 2010. godine, i od tada ime ove fabrike "čuva" samo tridesetak radnika. Plan reorganizacije preduzeća je usvojen krajem avgusta 2013. godine, a početkom decembra iste godine podnet je zahtev za uvođenje ponovnog stečaja jer se plan reorganizacije nije sprovodio. Privredni sud je u aprilu 2014. godine pokrenuo prethodni stečajni postupak, a do tada je u "Jugoalatu" u nekoliko navrata pokušavano pokretanje proizvodnje...

- Gotovo da sam siguran da je proizvodnja u "Jugoalatu" stvar prošlosti, i pored svih bombastičnih obećanja koja su se čula od poslovodstva fabrike – naveo je ranije Vasić. - Nažalost, ova fabrika i njenih trenutno tridesetak radnika, podeliće sudbinu kolega iz "Jugodenta" koji je bio u neposrednoj blizini. Ali i "Pobede", "Petra Drapšina", "Motinsa", i celog niza manjih fabrika metalskog kompleksa. Naravno, voleo bih da se varam, i da se desi čudo, ali mislim da nade ima sve manje.

Iz pogona "Jugoalata", kako je najavljeno pre nekih pola godine, trebalo je da počnu da izlaze poljoprivredne mašine, pošto je poslovodstvo ove fabrike u dogovoru sa vlasnikom patenta, inovatorom Stankom Mandićem, počelo izradu probne serije poljoprivrednih mašina koje zemljište obrađuju u jednom prolazu i donose uštedu od 100 evra po hektaru.

U "Jugoalatu" trebalo je da zaživi i program proizvodnje delova za hidrante, u koji je ova fabrika ušla u saradnji sa kompanijom MKE iz Hajedenrajhštajna u Austriji, ali je i ta saradnja isključenjem struje dovedena u pitanje. Ni priključenje najvažnijih mašina na agregat za proizvodnju struje nije donelo rešenja.

U planu je bilo da se u proizvodnji ovih mašina posao nađe za oko 180 radnika, a navodno su za ove inovativne mašine interesovanje pokazali poslovni partneri "Jugoalata" iz Rusije, Bugarske, Belorusije, pa i iz zemalja zapadne Afrike.

PRESUDE I IZVRŠITELjI

Predsednik sindikata Novak Vasić ranije je upozorio da su se mogle čuti informacije kako sudski izvršitelji već imaju presude na osnovu kojih mogu da zaplene imovinu "Jugoalata", tako da bi fabrika mogla da ode "na doboš".

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan