JUGOVIĆEVO: Bezbednjaci kupili stanove po povlašćenim cenama, a sada ih neki izdaju po "punim"

JUGOVIĆEVO: Bezbednjaci kupili stanove po povlašćenim cenama, a sada ih neki izdaju po "punim"

U Fejsbuk grupama za izdavanje stanova i na sajtovima za oglašavanje nekretnina u Novom Sadu pojavili su se oglasi za izdavanje stanova u naselju za bezbednjake na Jugovićevu.

Ove stanove su pripadnici policije, vojske i vatrogasne službe kupili po povlašćenoj ceni od oko 500 evra po kvadratu, a sada ih pojedinci izdaju za 200 do 350 evra mesečno, saznaje Radio 021.

U jednom oglasu postavljenom na grupu "Izdavanje stanova Novi Sad", kao prednost se navodi i to da je preko hodnika "ljubazan komšija vatrogasac". Za ovaj stan od 55 kvadrata, vlasnik je tražio kiriju od 350 evra.

Pitanje je da li pripadnici bezbednosnih službi mogu da daju stan u zakup, s obzirom na to da je jedan od uslova da budu poželjni za stan po povlašćenoj ceni, da nemaju u svojini stan ili porodičnu stambenu zgradu, odnosno da imaju "neodgovarajući stan". Inače, kako je navedeno u Konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova za stanove po povlašćenim cenama, "neodgovaraujući stan" je onaj čija površina nije veća od 92 kvadrata.

U Uslovima za kupovinu stana pod povoljnim uslovima nigde se ne navodi da li pripadnik policije/vojske može da izda nekretninu i da u međuvremenu stanuje u drugom prostoru, tako da zakonski, oni koji su oglasili stanove ne čine ništa pogrešno.

Iz Sindikata policije "Sloga" za 021.rs su izjavili da je sam sistem kupovine preko veb aplikacije "Brzi prsti" u startu bio nepravedan i podložan mahinacijama i zloupotrebama.

Onaj ko je bio brži, kupio je stan, a ne onaj kome je stan bio preko potreban i kome bi rešio stambeno pitanje – naveli su u ovom sindikatu.

Kako objašnjavaju, do ovakve situacije moglo je da dođe i zbog toga što zaposleni koji žive na jednoj teritoriji nemaju prednost u kupovini, niti se ta prednost ogleda u stvarnim potrebama. Uslovi su, poručuju, bili takvi da je svako mogao da aplicira – i onaj u Nišu za stan u Novom Sadu, samo ako je bio dovoljno brz.

– Praktično, ljudi su koristili ono sto im je omogućeno. Tako su mnogi aplicirali za više gradova, dobili i kupili. Sada takve stanove mogu i da izdaju, jer šta bi drugo? Takav stan za koji su uzeli kredit izdaju, dok žive kao podstanari u drugom gradu. Sve to nije nezakonito niti je nemoralno. Jednostavno zbog loše organizacije prodaje i aplikacije "brzi prsti" koja je to omogućila, dešava se ova pojava – smatraju u sindikatu "Sloga" i dodaju da "ako je jasno vlasništvo nad stanom, niko nema zakonskog prava da ga uslovi da isti stan ne izdaje". 

Stanovi za vojsku, policiju i bezbednjake dodeljivani su po sistemu "Brzi prsti" – dobijali su ih oni koji se prvi put prijave preko interneta. Rang lista se, tako, formirala na osnovu redosleda pristiglih prijava elektronskom poštom, što je dovelo do toga da bez stana ostanu oni koji bi, po objektivnim kriterijumima, trebalo da ga dobiju, saznaje Radio 021.


Šta su o ovom sistemu rekli premijerka i predsednik Srbije, ko nije želeo da daje izjave o izdavanju stanova, a šta su pričali pojedini bezbednjaci, pročitajte OVDE.

Oceni vest:
7
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pinčika

  pre 1067 dana i 3 sata

  Nije važno ko je kupio stan i šta sa njim posle sa njim, važno je da se neko od braće i kumova debelo omrsio za lokaciju, projektovanje, izgradnju stanova! A stanovi su i tako deljeni po kriterijumu koji liči na one koji su ih i sastavljali.

  Oceni komentar:
  0
  16
 • Maks

  pre 1066 dana i 13 sati

  Pa sta je tu cudno bratija je imala brze prste . Srpska posla sta kod nas normalno funkcionise ako neko zna da javi.

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Ček,ček

  pre 1065 dana i 11 sati

  Policija,vojska...vatrogasci a ljubavnice od generala koje su birale stranu i spratnost
  njih ne spominjete.Brzi prst ma kako da ne .Obican i vredan policajac,vojnik ,vatrogasac nema sanse .

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Razumem muku

  pre 1065 dana i 9 sati

  Paaa... viđi. ovo više nije socijalizam.Nije ni kapitalizam. U nekom organizovanom kapitalizmu, verovatno bi običnim policajcima recimo, bila pružena šansa da negde organizovano stanuju pod povoljnim uslovima. Samo malo jeftinije.
  Dakle, ni onaj policajac Njujorka nema ovakve šanse.
  Daju mu platu i šutnu ga neka se snalazi gde hoće. O'š da radiš, ne'š da radiš tvoj problem.
  Stanuj gde hoćeš. Šef mu nije zainteresovan nimalo. Možda ni sindikat.
  Kod nas je još uvek human odnos. Koliko toliko.
  To je ono zbog čega volimo i branimo ovaj narod - što nikada nije bio na strani nepravde, u svojoj dugoj istoriji. Zbog toga sam NATO nikada neće imati šanse da stavi šapu na ovo.
  Narod nam je takav.
  E, sad, ono što se vezuje za jačeg kera, bilo je i biće.
  Bilo u socijalizmu, biva i danas.
  Sa te strane, slabo smo još mi ukapirali kapitalizam, dok god tražimo neku pravdu,
  jal socijalnu jal bilo koju drugu. Nema toga u kapitalizmu, on melje poput Velje.
  Dobro je da tih stanova ima i da se grade.
  Zapitajmo se, koliko tih i takvih stanova gradi dežela Njujork.
  I koji tamo policajac bilo šta dobije. A oni su, kao, napredni i bogati.
  A ovi, koji god su dobili stanove, pa ne živi se večno. I neće ih svi otkupiti.
  Sa kakvom si sudbinom rođen, tako ti sve ide u životu.
  Zato se često zapitamo - zašto li je ona očigledna vucibatina u životu dobila to i to?
  A valjda i za to ima razlog, ali smo suviše mali da ga saznamo.
  Možda ne dobiješ stan, ali ti je dete zdravo.
  A znam slučajeve bogatih i moćnih, gde to ne bude tako.
  Dugo sam pokušavao da dođem do svog stana, uspeo sam to tek sa ženom, udruženo.
  Nije nam ga niko poklanjao.

  Oceni komentar:
  0
  3