Jutjub uklanja dezinformacije o vakcinama

Jutjub uklanja dezinformacije o vakcinama

Kompanija Jutjub saopštila je da će ukloniti sadržaje koji šire dezinformacije o svim odobrenim vakcinama.

Na taj način, kompanija je proširila prethodnu sopstvenu odredbu o zabrani iznošenja lažnih tvrdnji o cepivima. 

Najnovija odluka odnosi se na video snimke u kojima se navodi da su odobrene vakcine opasne i da izazivaju autizam, rak ili sterilitet. Odluka obuhvata i ukidanje svih profila influensera koji se protive vakcinama.

Kako navodi BBC, tehnološki gigant se našao na meti kritika zbog toga što ne čini više u borbi protiv lažnih vesti i dezinformacija o zdravstvenim pitanjima.

Iz Jutjuba, koji je u vlasništvu Gugla, navode da je 130.000 video snimaka uklonjeno sa njihove platforme od prošle godine kada je uvedena zabrana sadržaja koji širi lažne vesti o vakcinama. U objavi na njihovom blogu iz kompanije su kazali da su uvideli kako se lažne tvrdnje o kovid cepivima prelivaju na dezinformacije o vakcinama generalno.

Nova politika obuhvata vakcine koje su duže vreme odobrene, kao i one protiv malih boginja i hepatitisa B.

Proširujemo našu politiku o zdravstvenim dezinformacijama na Jutjubu novim smernicama o vakcinama koje se trenutno primenjuju i koje su lokalne zdravstvene vlasti i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdile da su bezbedne i efikasne – piše u objavi.

Lična svedočenja koja se odnose na vakcine, sadržaj o politikama imunizacije, novim ispitivanjima i istorijski video zapisi o u uspehu i neuspehu cepiva ostaće na sajtu, dodaju iz kompanije.

Ovaj potez je usledio posle slične zabrane koju je Fejsbuk uveo u februaru, ciljajući, između ostalog, lažne tvrdnje da vakcine nisu efikasne i da izazivaju autizam. Kompanija se od tada suočila sa brojnim izazovima u primeni te odluke. Tviter je u martu najavio da će korisnicima koji više puta podele netačne informacije o vakcinama biti zabranjen pristup platformi, podseća BBC.

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dela

  pre 543 dana i 11 sati

  Kako znamo da su vesti koje procenite da su lazne zaista lazne, a one sto vi plasirate kako da znamo da li su zaista istina ili isto laz?
  Zasto ljudima ne dati i jedno i drugo pa nek svako proceni u sta treba da veruje i sta je iz njegovog ugla istina ili laz.
  Sklanjanje informacija, bilo da su istina ili laz, je manipulacija.

  Oceni komentar:
  0
  0