"Újvidéki színház": Protest na završnoj večeri Sterijinog pozorja

"Újvidéki színház": Protest na završnoj večeri Sterijinog pozorja

Članovi Novosadskog pozorišta - "Újvidéki színház" su u četvrtak, 2. juna, odnosno poslednjeg dana 61. Sterijinog pozorja, uoči dodele nagrada i uz predstavu "Off" protestovali zbog odnosa Grada Novog Sada prema sudbini ovog teatra.

Nakon predstave, a na inicijativu reditelja Harisa Pašovića, napisano je pismo adresirano na nadležne za kulturu Gradskog veća Novog Sada. Potpisali su ga pozorišni poslenici, reditelji, glumci, umetnici, muzičari, kritičari, novinari, studenti, publika iz Novog Sada i mnogih drugih gradova bivše Jugoslavije: Haris Pašović, Darinka Nikolić, Marina Milivojević Mađarev, Gordana Đurđević Dimić, Ana Tasić, Sanela Krsmanović, Aleksandar Dujin, Branka Parlić, Branislava Opranović i drugi.

U pismu koje je napisano na poleđini repertoara se, između ostalog kaže: "Upravo smo gledali predstavu 'Off', potreseni smo onim što smo čuli. Molimo vas da rešite ovaj problem pozitivno. Novosadsko pozorište je jedno od najboljih u zemlji i regionu".

Prethodno je, tokom predstave, publici podeljen letak u kome se sažeto opisuje nečinjenje Grada, koje preti da dovede do gašenja pozorišta.

Na letku piše:

"U prvoj nedelji decembra Grad je za 15 odsto umanjio budžet za 2016. godinu. U Novosadskom pozorištu/Újvidéki színház jedna od šest planiranih premijera u 2015/2016. neće se realizovati. Budžet 'Offa', šeste predstave u sezoni, nula je dinara. Na osnovu člana 52. tačka 16. Statuta Grada Novog Sada na 265. sednici i od 22. decembra 2015. godine, donosi se zaključak. Nalaže se rukovodiocima javnih komunalnih i drugih preduzeća i ustanova, kao i drugih organizacija čiji je osnivač Grad Novi Sad, da pribave prethodnu saglasnost Gradskog veća Grada Novog sada za prijem u radni odnos novih lica, odnosno angažovanje po drugom pravnom osnovu.

Novosadsko pozorište/ Újvidéki színház tražilo je od Grada saglasnost za obnovu sedam ugovora na određeno vreme. Među njima su ugovori glumaca, reditelja, organizatora, tehničara, rekvizitera i šminkera. Odgovor se i dan danas čeka.

U nastavku, na istom malom, belom papiru, napisane su tri slike o radnom angažmanu troje aktera predstave, koji u ansamblu rade svako i po desetak različitih poslova, čija ljudska i umetnička sudbina zavisi od (ne)razumevanja ili (ne)bahatosti gradske vlasti.

U predstavi "Off" koja u podnaslovu ima pitanje: "Šta deset glumaca radi kad ih gradska vlast uhvati za gušu?", članovi ansambla publici su prikazali život bez umetnosti.

Oceni vest:
14
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan