KABINET GRADONAČELNIKA: Porez na imovinu za 2021. godinu neznatno povećan

KABINET GRADONAČELNIKA: Porez na imovinu za 2021. godinu neznatno povećan

Povodom tendencioznih naslova u pojedinim medijima u kojima se iznose netačne informacije o navodno velikom povećanju poreza na imovinu za 2021. godinu, ističemo da je visina poreza na imovinu u odnosu na 2020. godinu neznatno povećana, i to isključivo zbog zakonske obaveze na osnovu koje Grad mora da izvrši uslađivanje visine poreza odnosu na kretanje prosečne cene nepokretnosti za period od 1. januara do 30. septembra 2020. godine, stoji u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Dalje se navodi da je u pojedinim medijima objavljena nepotpuna informacija u vezi sa stvarnim povećanjem visine poreza, jer su navedeni iznosi povećanja cene kvadratnog metra nepokretnosti iz kojih se ne vidi koliko je povećanje iznosa poreza koji će građani stvarno plaćati u sledećoj godini. Zato je potrebno da građani znaju da je prosečna cena nepokretnosti navedena u Rešenju samo jedan od činilaca osnovice za utvrđivanje visine poreza koja je direktno uslovljena prometom i kretanjem cena nekretnina na tržištu, koje je evidentno u značajnom rastu, ali da to nije uslovilo značajno povećanje iznosa godišnjeg poreza na imovinu koji građani treba da plate.

Grad Novi Sad od 2013. godine nije menjao poresku stopu za utvrđivanje poreza na imovinu građana. Da je povećanje poreza na imovinu zaista neznatno jasno se vidi ako uporedimo iznose poreske obaveze u odnosu na sa prošlu godinu kada je za stan koji je izgrađen pre 10 godina, površine 50m2, u prvoj zoni, bilo potrebno izdvojiti za porez 9.806,74 dinara godišnje, dok će građani za porez na isti taj stan u 2021. godini morati da izdvoje 10.038,38 dinara, što je 231,64 dinara više u odnosu na 2020. godinu. Kada su u pitanju novoizgrađeni stanovi, maksimalno povećanje poreza na imovinu na teritoriji Grada Novi Sad iznosi 373,10 dinara na godišnjem nivou, i to za potpuno novi stan u prvoj zoni. Ako kao primer uzmemo stan prosečne kvadrature od 50m2, povećanje u nominalnom iznosu po kvartalu iznosi ukupno 93,27 dinara – navodi se u saopštenju.

Iz Gradske kuće objašnjavaju da je Rešenje objavljeno na sajtu Poreske uprave Grada Novog Sada i u Službenom listu Grada Novog Sada i dostupno je javnosti, a primenjuje se od 1. januara 2021. godine. Takođe, ističu da Grad Novi Sad prethodnih osam godina nije menjao poresku stopu za utvrđivanje poreza na imovinu građana.

Oceni vest:
1
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bono

  pre 904 dana i 17 sati

  Lopovi. Ukratko

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Nije ovo država

  pre 904 dana i 6 sati

  Kada se uzme pojam Organizovani Kriminal, to se onda odnosi na na grupu ljudi koja sebi softverom na izborima omogući pobedu, a zatim donosi sve zakone i mere u cilju svog bogaćenja.
  Kada napune javne fondove otimačinom od stanovništva, onda ih pljačkaju metodom nameštenih tendera i uvećanih faktura.
  Takođe, konstantno izmišljaju nove javne radove - kako bi imali pristup fondovima i mogućnost pljačke.
  Dakle, zemlju vodi obična kriminalna banda - doduše veoma dobro organizovana.
  Nekadašnje Komunistička Partija Jugoslavije je imala pojave ovakvog tipa pljačke - ali je imala jaku kontrolu. Jugoslavija se u suštini raspala zbog lopova i pljačke, kojoj se na kraju pridružio i narod.
  Ovi danas nemaju pojma ko im u kojoj opštini šta radi, od partijskih drugova.
  Sve će na kraju da rezultuje opet nekom ulicom, jer se ne može softverom večito vladati i pobeđivati na izborima, kao što se ne može večito pljačkati unesrećeni narod.
  Takođe, tom jadnom narodu se večito naturaju razne odluke u ime EU, i krše njegova prirodan prava na odlučivanje.

  Oceni komentar:
  0
  5