Kad je Pariz kupovao vojvođanske konopce i šljivovicu: Arhiv Vojvodine u Austriji postavio malo drugačiju izložbu

Kad je Pariz kupovao vojvođanske konopce i šljivovicu: Arhiv Vojvodine u Austriji postavio malo drugačiju izložbu

Izložbom „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849 – 1861)“, koja je u ponedeljak, na Dan državnosti Austrije, otvorena u tamošnjem gradu Marhtrenku, Arhiv Vojvodine zabeležio je svoje prvo gostovanje u inostranstvu i time dodatno upotpunio i zaokružio svoje delovanje.

Prema rečima Zorana Stevanovića, autora izložbe, tema Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata do sada je obrađivana retko, i to uglavnom u okviru širih tema, a gotovo nikada samostalno.

- Ranije se uvek gledala ta politička istorija, a manje privredna istorija tog vremena. Izložba dosta svedoči o razvoju građevinarstva, o prugama koje su u to vreme građene, o velikim objektima, tipa šlajza kod Bezdana, koji je prvi hidroobjekat u Evropi izgrađen u celosti od betona. Zatim, dosta ima novina u smislu broja stanovnika i popisa. Do sada se baratalo nekim podacima koji su različiti u različitoj literaturi, a mi smo sada izneli tačne podatke, originalne dokumente popisa iz 1851. godine, koji se u potpunosti poklapaju sa zvanično objavljenim podacima u austrijskim službenim listovima iz tog doba – objašnjava Stevanović za portal mojnovisad.com.

On dodaje da je izložbom obuhvaćen postrevolucionarni period ovog prostora, te da je reč o vremenu u kom dolazi do obnove, ali i do razvoja, pre svega poljoprivrede.

- Poljoprivreda je bila dosta razvijena, pa su u nekim godinama, kada su beleženi izuzetno veliki prinosi, ovdašnji proizvodi izvoženi u ostale krajeve Evrope. O tome koliko je Evropa bila zainteresovana za ovdašnju poljoprivrednu proizvodnju govori i činjenica da je Poljoprivredno-industrijska izložba u Parizu posebno zahtevala učešće Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata, kao jedne nove krunovine u to vreme i jedne do tada nepoznate oblasti. Pariz je tada bio naročito zainteresovan za konopce i šljivovicu sa ovih prostora – kaže autor, ističući da period obuhvaćen izložbom svakako predstavlja jedan od istorijskih začetaka i početaka današnje Vojvodine.

 

 

Pored toga što je tema izložbe jedna od najznačajnijih za srpsku nacionalnu istoriju i istoriju Vojvodine, ona je, kaže autor, izuzetno značajna i stoga što obuhvata deo zajedničke istorije Srba, Mađara, Nemaca, Rumuna, Slovaka, Rusina i ostalih naroda koji su u to vreme živeli na ovom području. Inače, na teritoriji Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata danas se, osim Vojvodine, nalaze delovi teritorija Mađarske, Rumunije i Hrvatske, što i pomenutoj izložbi daje međunarodni karakter.

Otvaranju izložbe u Gradskoj opštini Marhtrenka prisustvovale su brojne ugledne zvanice iz kulturnog i političkog života Austrije i Srbije, a izložba, koja će biti postavljena do kraja nedelje, realizovana je u organizaciji Međunarodne asocijacije ICARUS i Zavičajnog udruženja podunavskih Švaba Gornje Austrije.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije jkp lisje isključenje vode horoskop Republički hidrometeorološki zavod jkp novosadska toplana centralno groblje u Futogu raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje RHMZ JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje vremenska prognoza novi sad bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad bez vode almaško groblje havarija na vodovodu radosne vesti sahrane porodilište novosadsko porodilište servisne informacije novi sad elektrovojvodina betanija novorođenčad horoskopski znaci matična knjiga rođenih bez struje