Kad se jedu zajedno ove namirnice su još zdravije

Kad se jedu zajedno ove namirnice su još zdravije

Ako se hranite zdravo, ili se barem trudite da bude tako, verovatno znate da su sledeće namirnice dobre za vas. Međutim, ovoga puta otkrivamo i koje njihove kombinacije pojačavaju pozitivan efekat na naše organizme kada su u pitanju različiti zdravstveni aspekti.

Losos i seme susama

Iako je ovo zdravo za sve, posebno je važno za žene. Losos je veoma bogat vitaminom D, a susam ima puno kalcijuma baš kao mlečni proizvodi. U zajedničkoj pripremi utiču na smanjivanje verovatnoće PMS simptoma. Takođe, u ovaj miks se može dodati i kelj.

Jogurt i banana

Nakon odlaska u teretanu nivo šećera u krvi se drastično smanji. Kako ne bi došlo do hipoglikemije, preporučuje se kombinacija ugljenih hidrata i proteina, kao na primer banane i jogurta. Ugljeni hidrati podižu nivo šećera, a proteini se staraju da ne dođe do prebrze promene i oscilacije nivoa.

Jabuke i maline

Maline sadrže elaginsku kiselinu, moćni antioksidant koji je dobar za zdravlje. Još bolji je u kombinaciji sa kvercetinom, takođe antioksidansom iz jabuka koji može da ubija kancerogene ćelije u organizmu. Kada se udruže, to je sjajan način za snižavanje rizika od raka, a kao dodatak njima mogu se koristiti nar, brusnice, grožđe i heljda.

Riba i vino

Ne samo da su riba i vino veoma ukusni zajedno, već i veoma korisni za organizam. Ribe poput pastrmki, lososa i sardina sadrže zdrave omega-3 masne kiseline koje su dobre u borbi protiv mnogih bolesti. Njihova apsorpcija i dejstvo pojačavaju se ako se u isto vreme konzumira i vino, bez obzira da li je u pitanju belo ili crveno. Ne treba preterivati u njegovom konzumiranju, dovoljna je i jedna čaša uz obrok.

Crni luk i leblebije

Istraživanja su utvrdila da sumpor iz crnog, belog luka i praziluka poboljšava apsorpciju gvožđa i cinka iz žitarica i mahunarki, među njima i leblebija. Nedostatak gvožđa u organizmu otežava transport kiseonika kroz krvne sudove, što može dovesti do umora i glavobolje. Ova kombinacija namirnica zato može pomoći da budete energični tokom celog dana.

Tofu i ljute papričice

Sve upale su opasne, a naročito hronične. Saveznici u borbi protiv toga su genistein iz tofu sira i kapsaicin koji se nalazi u ljutim papričicama. Uz njih se smanjuje i opasnost od srčanih oboljenja i raka, a sam kapsaicin bori se i protiv visokog krvnog pritiska.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan