KAD VAS ODBIJU U BANCI: Sve više Novosađana spas traži u zalagaonicama

KAD VAS ODBIJU U BANCI: Sve više Novosađana spas traži u zalagaonicama

O radu i poslovanju zalagaonica u našim krajevima se vrlo malo zna.  Sa zakonske strane, njihovo funkcionisanje još uvek nije precizno definisano, a mnogi građani ovu vrstu preduzetništa  i dalje poistovećuju sa zelenašenjem.

Iako vlasnici zalagaonica u našem gradu uglavnom ne žele da razgovaraju s predstavnicima medija, u "NS Zalogu" su ipak pristali na razgovor za portal mojnovisad.com, pre svega, kako kažu, da bi se otklonile predrasude koje ih okružuju. Vlasnik Saša Radin je ideju da otvori zalagaonicu dobio dok je živeo u inostranstvu.

- Živeo sam i radio neko vreme u Španiji i Engleskoj. Tamo su zalagaonice potpuno normalna stvar, njihovo poslovanje se ne dovodi u pitanje. Ovde kod nas je potpuno drugačije – počinje razgovor Radin.

Prvo što je uočljivo kad kročimo u ovu zalagaonicu, jeste to da ona uopšte nije slična onome što je većina nas videla u popularnim inostranim emisijama. Mala kancelarija, pisaći sto, nekoliko stolica za mušterije i to je sve.

- Kod nas nije dozvoljeno vršiti delatnost kao na zapadu. Pri ulasku u zalagaonicu nećete videti ništa slično što ste možda videli u TV serijalu “Pawn Stars”. Mi smo se ograničili na novčane pozajmice, založene predmete ne izlažemo, nego ih sklanjamo na bezbedno mesto – priča Radin.

Kako dodaje, zalagaonicu je otvorio pre pola godine. U prvih nekoliko meseci bilo je veoma teško, međutim, sada se situacija malo popravila.

 - Izgleda da je ljudima potrebno vremena da shvate da mi nismo zelenaši. Kod nas je sve legalno, firma je registrovana kao DOO, poslujemo kao i svako drugo preduzeće. Mi za založene stvari garantujemo, potpisuje se ugovor, i do sada nismo imali nezadovoljnih mušterija. Svi su redom povratili svoje založene dragocenosti. Čak ima i onih koji su nam se vratili, a neki su došli na osnovu preporuke – dodaje vlasnik “NS Zaloga”.


Kako, u stvari, funkcioniše zalagaonica? Građani koji žele da dođu do pozajmice odnesu neki vredan predmet u zalagaonicu. Posle izvršene procene, vlasnik dobija određenu svotu novca, a predmet ostavlja kao zalog za pozajmicu. U “NS Zalogu”  ugovor se potpisuje na mesec dana, sa opcijom produžetka. Mesečna kamata iznosi deset odsto od sume koja je dobijena na zajam. Kada vlasnik sakupi količinu novca koju je pozajmio, plaćanjem mesečne kamate dobija nazad svoj založeni predmet. Zalog je moguće podići svakog radnog dana, s tim da je dolazak potrebno najaviti 24 časa ranije.

- Procedura je krajnje jednostavna, nema tu ničeg spektakularnog. Ako se dogovorimo sa klijentom, potpisujemo ugovor i zajam isplaćujemo u roku od deset minuta. Ljudi najčešće donose mobilne telefone, laptopove, nakit a u obzir se uzimaju i umetnički predmeti, pa i automobili. Jednom su mi doneli i neke mačeve, ali se ispostavilo da su u pitanju bile jeftine kopije – kaže Radin.

Poslovanje zalagaonica nije zakonski definisano, kao što je to slučaj u mnogim evropskim zemljama, gde one vrše precizno određenu privrednu delatnost. Zvanične evidencija nema, stoga je nemoguće odrediti koliko zalagaonica ima u Srbiji. U Novom Sadu ih ima desetak. Njihovo funkcionisanje je određivao zakon o berzama, ali je on prestao da važi 2003. godine. Bankarske pozajmice su uglavnom povoljnije po građane, ali onima koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje kredita, a takvih je iz dana u dan sve više, kao jedini izbor ostaju upravo zalagaonice – grana u usponu u Novom Sadu.

Tekst: Lajoš Vajda

Oceni vest:
6
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miroslava Detki

  pre 7 dana i 13 sati

  Zalozila bih kucu za novcanu pozajmicu, da li je to moguce
  Pozdrav

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Milos

  pre 6 dana i 12 sati

  Miroslava da li ste normalni? Naravno da moze ako je to kuca koju niko nece da kupi..

  Oceni komentar:
  0
  1
elektrovojvodina JGSP "Novi Sad" Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza isključenje vode novorođenčad dan zaljubljenih dan državnosti isključenja struje novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad smeće Sretenje Vreme u Srbiji epidemija gripa klinika za ginekologiju i akušerstvo struja betanija JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana Elektrodistribucija Novi Sad novosađani bebe Spens vremenska prognoza novi sad Srbija novi sad bez vode bez struje