Kada znojenje ukazuje na neke druge poremećaje

Kada znojenje ukazuje na neke druge poremećaje

Znojenje je prirodna telesna funkcija koja omogućava našem telu da održava normalnu telesnu temperaturu. Međutim, šta kada postane preterano i počne da se javlja i u situacijama u kojima nismo izloženi pojačanom fizičkom naporu i drugim aktivnostima u kojima je ono normalno?

Prekomerno znojenje, poznato kao hiperhidroza, nije retko oboljenje, a prema nekim statističkim podacima, skoro tri odsto svetske populacije pati od ovog poremećaja. Razloga za to može da bude mnogo, a ovde nabrajamo neke od najčešćih.

Neko iz vaše porodice ima sličan problem

Idiopatska ili primarna hiperhidroza je poremećaj prekomernog znojenja kada ne postoji nikakvo drugo oboljenje ili stanje. Stručnjaci ne znaju šta ga uzrokuje, niti su uočeni neki drugi poremećaji kada je reč o veličini ili funkciji znojnih žlezda. Ovaj poremećaj najčešće počinje da se javlja u pubertetu, a naročito su problematična područja ispod pazuha, prepone, stopala, dlanovi, područje iznad gornje usne i na temenu.

Znojenje može da ukazuje na neki drugi poremećaj 

Određena stanja i fizički poremećaji mogu da budu u vezi s prekomernim znojenjem, a ovde najbrajamo neka od njih.

Sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) pogađa skoro 1 odsto populacije i karakteriše ga ubrzan rad srca (skoro 30 otkucaja u minuti više od normalnog) prilikom stajanja. Može da bude praćeno osećajem nesvestice, glavobolje i vrtoglavice.

Dijabetes. Stručnjaci još ne znaju na koji način je prekomerno znojenje prisutno kod dijabetesa, ali može da dođe do njega ako je nivo šećera u krvi previše nizak.

Hipertireoza. Ukoliko štitna žlezda radi ubrzano, to može da bude razlog preteranog znojenja, a još neki od simptoma mogu da budu gubitak na težini, nervoza, ubrzani otkucaji srca i problemi sa spavanjem.

Gojaznost. Više kontakta kože sa kožom znači više znojenja.

Uzrok mogu da budu određeni lekovi

Prekomerno znojenje može da bude posledica uzimanja određenih lekova, poput antidepresiva ili lekova protiv anksioznosti, zatim lekova za krvni pritisak, antibiotika i hormonske terapije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan