Kako će izgledati udžbenici na čiji će sadržaj uticati patrijarh

Kako će izgledati udžbenici na čiji će sadržaj uticati patrijarh

Novi v.d. direktor "Službenog glasnika", bivši ministar prosvete Mladen Šarčević, planira pripajanje "Zavoda za udžbenike" ovom preduzeću, ali i izdavanje nacionalnih udžbenika čiji će jedan od autora, prema njegovim navodima, biti patrijarh Porfirije.

– Jednostavno, država može da propiše šta je to srpski nacionalni udžbenik, po uzrastu đaka. A sadašnje školske knjige ostaju kakve i jesu. Novim udžbenikom samo dopunjujemo nacionalna saznanja učenika u Srbiji. Tako će, konačno, malo više da uče o holokaustu, koji bi trebalo da bude posebna lekcija u delu koji će se odnositi na Drugi svetski rat. Veliku ulogu odigraće stručnjaci iz sfere visokog obrazovanja koji će na kraju odrediti sadržaj tih udžbenika. Biće uključeni mnogi fakulteti, profesori sa psihologije, koji će brinuti o tome da đaci ne budu preopterećeni, a da se sve uklopi u postojeći fond časova. Već neko vreme pregovaram sa pojedinim profesorima, a pomoć je ponudio i patrijarh Porfirije i moguće je da će i on biti uključen – otkriva Šarčević, koji je za "Politiku" rekao da je sve osmislio dok je bio na prethodnoj funkciji savetnika za obrazovanje predsednika i premijerke.

Nacionalni udžbenici, kako ih naziva, sadržaće lekcije iz više predmeta i oblasti koji tek treba da budu određeni, a obuhvatiće, na primer, nacionalnu istoriju, kulturu, jezik, geografiju.

Nacionalni udžbenici neće biti na tržištu, status će im biti poput izborne školske knjige, a obavezaćemo nastavnike da ih koriste. Videćemo na koji način će država to da uredi. Daću sve od sebe da se pomenute knjige nađu pred đacima već od 1. septembra. Neće biti direktnog ocenjivanja za njih kao za klasične predmete. Oni će biti dopuna redovnom gradivu, nastavnici će tražiti da ih učenici koriste u izradi projekata, na primer, a onda će u okivru ocene iz projektne aktivnosti ući i ocenjivanje znanja iz nacionalnog udžbenika – precizira Šarčević.

LSV: Nacionalni udžbenici su prostor za još više nacionalističke mitologizacije u našoj prosveti

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oštro se protivi uvođenju u obrazovni sistem takozvanog nacionalnog udžbenika. U svom saopštenju naveli su da je "ovo samo još jedan u nizu potpune ideološke indoktrinacije osnovaca i srednjoškolaca u našoj zemlji"

Srbija je država svih njenih građana, a ne samo pripadnika većinskog naroda. Hoće li ovaj udžbenik biti nametan i deci, pripadnicima drugih etničkih zajednica u Vojvodini, Sandžaku ili Preševskoj dolini? Ne narušavaju li se na taj način njihova ustavna i zakonska prava – pita se Liga.

Oni ističu i pitanje odnosa prema autorima udžbenika u našem obrazovnom sistemu.

Svaki udžbenik se piše u skladu sa planom i programom koji dolazi iz Ministarstva prosvete. Potom, napisani udžbenik podleže detaljnoj proveri od strane istog ministarstva, kao i ispravkama po njihovoj želji dok se ne dobije dozvola za objavljivanje – navodi u saopštenju koje potpisuje Dejana Đurđević, Članica Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Ona dodaje da "vlast sve radi da suzbije pravo na slobodnu misao, kako profesora i autora udžbenika, tako i učenika u školama".

–  Nažalost, ovo je još jedan korak unazad i novo udaljavanje od modernizacije Srbije –  zaključuje se u saopštenju LSV-a.

Izvor: bizlife.rs, Moj Novi Sad

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Protiv zla

  pre 442 dana i 20 sati

  Ne, no ćemo ih učiti i obučavati na osnovu filmova koje emituje B92, na osnovu zadruga i farmi i zapadne propagande, za koji smo već inače ustanovili da nam nije ni p od prijatelja.
  Vreme je da priznamo dejstvo zla i u svetu i u Srbiji, a crkva i patrijarh sasvim sigurno ne agituju za tu stranu.

  Oceni komentar:
  5
  5