Kako da budete još bolji vlasnik ljubimca

Kako da budete još bolji vlasnik ljubimca

Naši kućni ljubimci sa zadovoljstvom prihvataju svaki naš gest, bilo da je to poslastica ili češkanje po stomaku. Ali i pored najboljih namera, postoji još nekoliko stvari koje se zanemaruju, a mogu poboljšati odnos između ljubimca i vlasnika.

1. Dresura do kraja života
Kako ljudski odnosi zahtevaju stalnu komunikaciju da bi ostali zdravi, to važi i za odnos životinje i čoveka.

Ukoliko se brinete o psu, redovno ponavljajte jednostavne komande poput "Sedi", "Stani" i "Dođi" i nagradite ljubimca posle uspešno obavljenog zadatka

Ako za ljubimca imate mačku, izdvojite pet do deset minuta dnevno za igranje, a zatim postepeno korigujte ukoliko ispolji nepoželjno ponašanje (na primer, grebanje nameštaja). Naime, pažljivo pratite šta je najviše motiviše.

2. Počistite izmet - svakog dana!
Čak iako novi posip obećava svežinu danima ili je vaše dvorište dovoljno veliko, nemojte čekati vikend kako biste obavili "prljav posao".

Ukoliko je kutija s posipom neočišćena, može izazvati da maca urinira van nje. S druge strane, ukoliko dvorište nije počišćeno od ostataka izmeta, pas neće moći neometano da se igra, a čak se može i inficirati.

3. Procenjujte ishranu
Izbalansirana i kompletna ishrana je od vitalnog značaja za zdravlje vašeg ljubimca. Međutim, nutritivne potrebe životinja se menjaju tokom vremena - u zavisnosti od uzrasta, zdravstvenog stanja i nivoa aktivnosti. Zbog svih tih zahteva, konsultujte se savašim veterinarom, koji će vam preporučiti odgovarajuću hranu.

4. Zdrave poslastice
Poslastice su važan deo svake dresure, pa je važno da ljubimcima dajemo one koje su zdrave, s kombinacijom hranljivih materija i vitamina.

5. Zaštita od buva i krpelja cele godine
Većina vlasnika pretpostavlja da je zimski period odmor od ovih parazita, dok oni zapravo vrebaju cele godine. Zato je prevencija uvek lakša, jeftinija i bezbednija od lečenja.

6. Nove igračke
Vaš pas verovatno ima omiljenu igračku, ali baš kao i deci, može mu dosaditi, pogotovu ako je igračka dotrajala. Zato, povremeno obradujte ljubimca novom igračkom, ceniće to!

Takođe, i mačke vole da se igraju - i grebu! Pazite da maca ima dovoljno igračkica i da grebalica nije u stanju raspadanja.

7. Bezbednost
Čak i ako ste sklonili sve kablove i lekove van domašaja ljubimca, to ne znači da više nema načina da upadne u nevolju. Zato je najvažnije da održavate dom i dvorište bezbednim od svih potencijalnih opasnosti.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan