Kako da preživite gubitak posla?

Kako da preživite gubitak posla?

Gubitak posla se danas kod nas nalazi na vrhu lestvice visoko ugrožavajućih stresova, odmah iza smrti člana porodice. Nije uvek bilo tako, jer smo se ranijih godina zapošljavali, uglavnom za "ceo život".

Danas nema sigurnog posla, a većina zaposlenih pritisnuta je brigom, strahom od otkaza. Najavljuju se novi "viškovi", pojačava se nesigurnost i egzistencijalna ugroženost.

- U prvoj fazi gubitka posla javlja se šok, panika, zaleđenost. Sledi negiranja, neverica, strah pa tek prihvatanje. Tad je važno da skupimo psihičku i fizičku energiju za prevazilaženje problema, da možemo da izađemo snažniji i jači, bogatiji za nove veštine, znanja i iskustva. Možemo da delujemo kako na spoljašnju, tako i unutrašnju sliku sveta iskrivljene realnosti. Npr. uverenje tipa "Čovek uvek u životu dobije ono što zasluži" znači "Zaslužio sam otkaz!" Bes, jer je život nepravedan, stid, jer se osećate manje vredim, samo su još neke emocije - objašnjava Lidija Došen, transakcioni analitičar-savetnik, NLP praktičar, sertifikovani trener životnih i poslovnih veština iz Novog Sada.

Problem nastaje kada se u toj situaciji zaglavimo, kada ne prihvatimo otkaz, i čovek počinje da "puca po šavovima". Iscpljenost, predaja, uverenje da nema izlaza putevi su u kojem neko beži u alkoholizam, neko se socijalno izoluje, zatvara, nasilno reaguje, zanemaruje sebe i porodicu. Vrlo često oseća samoprezir, kojim negira mogućnost promene, jer sebe doživljava kao bezvrednu osobu.

Izazov za čeličenje
- Nije jednostavno prevazići finansijsku nesigurnost, jer nas ne čeka posao iza svakog ugla, a veliki broj porodica živi na granici siromaštva, ekonomski su iscrpljene i prezadužene. Ali, važno je da realno vidimo sa koliko sredstava raspolažemo i odredimo potrošnju u narednom periodu. Da prihvatimo da ćemo biti još siromašniji, jer je realno da će period bez posla trajati bar nekoliko meseci. Pronađite one male stvari u kojima uživate i koje ne koštaju. Neka gubitak posla bude izazov koji ćete prevazići, i iz njega izaći još snažniji. Sve tačke oslonca, porodica, otpremnina, u ovoj situaciji su dragocene - ukazuje pomenuta sagovornica.

Nakon tugovanja, poricanja, prihvatanja realnosti važno je da se usmerimo na planiranje, postavljanje ciljeva i traženje novog posla. Proširujte kontakte, povežite se, razmišljajte o tome šta je to što možete da radite? U početku prihvatiti i posao koji je ispod vaših potencijala, ali mu dajte status privremenog. Dobro je koristiti ovaj period da tačno definišemo resurse sa kojima raspolažemo. Mnoga znanja, poput onih kako da predstavimo sebe, napišemo CV, pregovaramo, steknemo prezentacijske veštine, mogu da nam budu dragocena i presudna prilikom izbora poslodavca.

Kontakt sa internetom, sajtovima koji objavljuju oglase za zapošljavanje, konkursima različitih fondova, podsticajnim sredstvima države, pokretanjem malog sopstvenog ili porodičnog biznisa, pretvarenjem našeg hobija u zanimanje, ili nečeg drugog u čemu smo dobri, ali možda za to nismo imali vremena, sve su to opcije ka stvaranju, kreiranju novog profesionalnog okruženja, u kome možemo da budemo i uspešni i zadovoljni.

Ostatak teksta možete pročitati ovde

Autor teksta: Željka Radulović

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan