Kako da smanjite račune za struju manjom potrošnjom "vampirske energije"

Kako da smanjite račune za struju manjom potrošnjom "vampirske energije"

"Vampirska energija" je energija koju kućni uređaji troše čak i onda kada su isključeni, koji na taj način doprinose većim računima za struju.

Postoji nekoliko načina na pomoću kojih ta potrošnja može da se smanji.

Neki aparati kao što su frižider ili zamrzivač moraju biti uključeni 24 sata dnevno, neki pak ne moraju, ali imaju naviku da troše struju i kada ne rade.

Jedan od najčešćih uzroka potrošnje vampirske energije jeste takozvani standby režim rada ili, recimo, kada isključite televizor preko daljinskog upravljača i ekran se zacrni, a crvena lampica svetli i dalje.

Ideja za standby način rada je da uređaj može brzo da počne da radi kada vi to od njega očekujete, ali posledica te mogućnosti je da uređaj nastavlja da koristi malu količinu energije i onda kada ga vi ne koristite, piše "Nova ekonomija".

Osim u režimu standby, svaki uređaj koji ostane uključen u zidnu utičnicu ili je njegov prekidač u položaju uključeno trošiće energiju. Često vredi pravilo da, što je pametniji uređaj, to troši više "vampirske energije".

Na primer, uređaji i aparati koji su povezani na vašu vaj-faj mrežu i imaju indikatore koji svetle obično budu krivi za veliki deo potrošene "vampirske" energije. 

Sa obzirom na to da u celom svetu cene energije nekontrolisano rastu, eliminisanje ove energije može biti lak način da značajno smanjite račun za struju.

U Srbiji su računi za struju na jednom od najviših nivoa u najmanje zadnjih pola veka, a u januaru 2023. godine će struja biti obračunata po ceni koja je za 7,1% veća nego u prethodnom mesecu.

Takođe, prema naučnim istraživanjima smatra se da "vampirska energija" učestvuje do oko 1% globalnih emisija CO2 . A s obzirom da je to energija koja nije iskorišćena ni u koju svrhu, minimiziranje vampirske energije je jednostavan način da smanjite račune a istovremeno postanete ekološki osvešćeni građani. 

Najveći potrošači struje u domaćinstvu

Konzole za igranje

Standby režim na konzolama za igranje troši mnogo energije zbog toga što konzole imaju mnogo pametnih funkcija. Ako možete, svaki put kada ne koristite konzolu, prebacite je sa režima standby u režim za štednju energije.

Televizori

Pametni televizori imaju sisteme kojima je potrebno mnogo električne energije, poput vaj-faja, pa troše mnogo energije kada su u standby režimu rada. Štaviše, to što vas čekaju da ih uključite može vas koštati i nekoliko stotina dinara godišnje. Svakako isključite TV uređaj na prekidaču koji se nalazi na njemu, ako to ikako možete.

Laptop računari

Laptop računari mogu biti veliki potrošač vampirske energije zato što je troše čim su uključeni, pa čak i kad su im baterije potpuno napunjene. Zato isključite punjač kada laptop ne koristite.

Kuhinjski aparati

Mikrotalasne pećnice, kafe-aparati i ostali mali kućni uređaji ne troše mnogo energije sami za sebe, ali zajedno se to može nakupiti. Izvucite njihove utikače iz utičnica kad ih ne koristite, poručuje "Nova ekonomija". 

Pet načina za manju potrošnju "vampirske energije"

1. Isključite uređaje, a njihove kablove za napajanje izvlačite iz utičnice

2. Koristite režim za uštedu energije

3. Zamenite stare uređaje novijim modelima

4. Investirajte u pametne utikače

5. Koristite trake za napajanje

Izvor: Nova ekonomija

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan