Kako da uštedite novac za putovanje

Kako da uštedite novac za putovanje

Malo je onih koji bar jednom nisu sanjarili o davanju otkaza i odlasku na putovanja po svetu. Mada je ta opcija dostupna samo za one koji imaju dovoljno finansijskih sredstava, mi ostali moramo rano da krenemo da razmišljamo i planiramo kako ćemo skupiti koji dinar za pristojan odmor.

Bilo da štedite za vikend u inostranstvu ili avanturu od nekoliko meseci, ovih 5 metoda će vam pomoći da lakše finansirate svoje putešestvije.

1. Smanjite troškove stanovanja

Pronađite cimera, preselite se u manji stan, promenite lokaciju stanovanja. Postoji mnogo načina da umanjite stanarinu, pa ako vam je stalo do turizma, žrtvujte se bar neko vreme u manje poželjnim uslovima stanovanja. Kada budete letovali na prelepim Grčkim ostrvima, neće vam biti žao što živite u 25 „kvadrata“.

2. Prestanite da se hranite van kuće

Ovo pravilo se odnosi i na svakodnevno posećivanje kafića i barova. Mada brza hrana i kafa za poneti nisu pojedinačno veliki troškovi, oslanjanje na njih tokom čitavog meseca će vam ispumpati pare sa računa dok si rekao švorc! Istina je da ćete morati da potrošite više vremena i energije na spremanje hrane kod kuće, ali bićete zahvalni na savetu kad u Rimu ispred Fontane di Trevi budete jeli picu.

3. Nađite dodatni posao

Sigurno ste čuli za frilensovanje. Iz topline vašeg doma možete da radite najrazličitije poslove, od pisanja tekstova i editovanja slika, pa do prevođenja i popunjavanja formulara. Ako vam se ne sedi u kući, pogledajte oglase u novinama. Uvek se traže promoteri, statisti, kelneri i fizički radnici na određeno vreme.

4. Izdvojite manje novca za hobije

Svi volimo da uživamo u stvarima koje volimo, ali nekad cena može da bude previsoka. Kupovina ploča u doba praktično besplatno dostupne muzike na internetu nije baš najmudrija odluka. Škola stranih jezika može biti lako zamenjena besplatnim kursevima na YouTube-u. Kupovina novog foto-aparata vam neće mnogo značiti ako ne budete imali dovoljno sredstava za putovanja na kojima bi praktikovali svoju strast.

5. Prodajte svoje stvari

Limundo i KupujemProdajem ... su samo neki od sajtova na kojima vrlo lako možete da se rešite viška stvari i zaradite koji dinar za putovanja. Sigurni smo da posedujete garderobu koju niste nosili godinama ili dotrajali nameštaj koji vam ne treba. Ako ne želite da prodate stvari zbog njihove sentimentalne vrednosti, samo pomislite da li su vredne kao opuštanje uz koktele na plaži na Tajlandu?!

 

Izvor: citymagazine.rs

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan