Kako glasati na predsedničkim izborima, iako ste van zemlje

Kako glasati na predsedničkim izborima, iako ste van zemlje

Građani Srbije koji na dan izbora ne budu bili u gradu u kome žive, ili se možda u tom trenutku nađu u inostranstvu, ipak će moći da ostvare svoje biračko pravo.

Naravno, to ne mogu da učine ad hoc, već će morati da ispoštuju proceduru koja će im omogućiti glasanje na nekom drugom biračkom mestu, pa i drugoj državi.

Zakonu o jedinstvenom biračkom spisku (JBS) predviđa da dan nakon raspisivanja izbora birač može gradskoj, odnosno opštinskoj upravi prema mestu svog prebivališta, da podnese zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji (izabrano mesto glasanja).

Zahtev za glasanje u inostranstvu

Kako za “Blic” kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ovaj Zakon propisuje i da birač koji će na dan glasanja biti van zemlje, može na isti način da podnese zahtev da će na izborima glasati u inostranstvu.

Ista procedura odnosi se i na građane koji rade u inostranstvu. Svi oni dužni su da najkasnije pet dana pre zaključenja JBS podnesu zahtev za upis u njega, i to u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije. Taj rok, u slučaju predstojećih izbora, ističe 11. marta.

Da bi biračko pravo ostvarili ili u drugom gradu ili u inostranstvu, neophodno je da zahtev da će to uraditi podnesu najkasnije pet dana pre dana zaključenja JBS. Inače, ova mogućnost odnosi se samo na to kada su u pitanju izbori na republičkom nivou.

Šta sadrži zahtev za upis u JBS

Ovaj dokument obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača, zatim jedinstveni matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Procedura

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije kome je podnet zahtev za upis u JBS podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač glasati prema mestu boravišta u inostranstvu, i upisu tog podatka u JBS, birač se ne upisuje u izvod iz JBS po mestu prebivališta u zemlji, ali se upisuje se u izvod iz JBS prema mestu boravišta u inostranstvu. Ova procedura ne važi za one koji inače nisu upisani u JBS.

Kako se upisuje u birački spisak

U slučaju da osoba koja ima biračko pravo, a nije upisana u birački spisak, najpre podnosi zahtev za upis u jedinstveni birački spisak.

Taj zahtev, zajedno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - http://www.mduls.gov.rs , unošenjem podatka o JMBG.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan