Kako i zašto treba menjati novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom?!

Kako i zašto treba menjati novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom?!

Poslanica u Skupštini Republike Srbije govori nam o posledicama loše napisanog Zakona i potencijalnim izmenama koje bi mogle da poboljšaju trenutnu situaciju.

 

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, o kojem se ovih dana vode brojne polemike jer direktno šteti porodicama u Srbiji značajnim smanjenjem mesečnih prihoda, ušao je u skupštinsku proceduru dva puta. Prvi put je to bilo u decembru 2017. godine u objedinjenoj raspravi zajedno sa još tridesetak tačaka na dnevnom redu u kojima je bio i Zakon o budžetu. U pitanju je jedan od najvažnijih zakona u kalendarskoj godini kada govorimo o radu Skupštine i koji je, gledano iz ugla Države, najvažniji, time bacivši u senku ostale tačke sa dnevnog reda o kojima se tada diskutovalo. Sledeća rasprava o ovom Zakonu vođena je u junu ove godine nakon čega je i usvojen. Zakon je stupio na snagu 1. jula 2018. godine i njime su obuhvaćene sve žene koje su počevši od tog datuma otvorile porodiljsko odsustvo ili bolovanje radi održavanja trudnoće.

O tome na koji način određene odredbe ovog Zakona šteti trudnicama i porodiljama u Srbiji pričamo sa Tatjanom Macurom, narodnom poslanicom u Skupštini Srbije i predstavnicom Pokreta centra. U okviru akcije “Mame su zakon” njihov pokret predstavlja nacrt Predloga izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom o kojem će u daljem delu tekstu posebno biti reči.

 

O državnom budžetu i "porodiljskoj mafiji"

Za početak, porazgovarali smo o izjavi predstavnice ministarstva Milene Antić tokom nedavnog gostovanja u Beogradskoj hronici kada je nimalo suptilnim rečnikom izjavila da nijedan poslodavac neće da zaposli “takvu” ženu koja će sledećeg dana zatrudneti, jer je “poslodavcu potrebna žena koja radi”.

- Predstavnica ministarstva koja je gostovala u Beogradskoj hronici je, u suštini, naglas izgovorila ono kako Ministarstvo za rad i socijalna pitanja uopšte razmišlja i kojom su se filozofijom vodili dok su pisali ovaj Zakon. Određene mere u Zakonu o finansijskoj podršci porodice sa decom (kao što je način na koji se sada obračunavaju naknade za trudničko i porodiljsko odsustvo) napravljen je tako da bi se sprečile određene malverzacije koje su ranije bile vršene. U obrazloženju zakona koji je usvojen u decembru izvedena je računica da su budžet Republike Srbije trudnice i porodilje u toj kalendarskoj godini za koju je vršen obračun oštetile za 10,6 milijardi dinara – priča nam Tatjana Macura.Po ovom svedočenju dolazimo do zaključka da je Zakon pisan tako da spreče malverzacije, pritom potpuno zanemarujući sve ostale aspekte tog Zakona, što je dovelo do toga da je većina trudnica i porodilja koje treba da koriste trudničko ili porodiljsko odsustvo sada oštećena.

- Čitav Zakon je u suštini pisan baš tim tonom kojim je govorila predstavnica Ministarstva. Ona zbog svoje izjave treba da bude sankcionisana, jer kao zaposlena u Ministarstvu treba da radi u interesu građana, baš kao i čitavo Ministarstvo. Problematično je što nema nikakvih naznaka da Ministar i nakon izvinjenja želi da promeni odredbe kojima su trudnice i porodilje toliko ekonomski oštećene, a između ostalog su tretirane kao, kako sam to u decembarskoj raspravi nazvala, “porodiljska mafija” - objašnjava naša sagovornica i dodaje:

- Žene optužene za malverzaciju su koristile stari Zakon na način na koji je bilo moguće koristiti ga u tom trenutku. Ali, promene u Zakonu nisu smele da se napišu u odnosu na to, već je trebalo, na primer, unaprediti inspekcijski rad da bi se malverzacije sprečile ili naći neki drugi modus. Ovako su čitav Zakon podredili samo jednom problemu.

 

Neophodna jednaka prava trudnicama na bolovanju

Jedna od najproblematičnijih odredbi novog Zakona odnosi se na to da vreme provedeno na bolovanju za održavanje trudnoće ne ulazi u staž. Podsetimo, trudničko bolovanje za održavanje trudnoće se otvara uz nalog doktora specijaliste ukoliko postoje indikacije da će doći do komplikacija u trudnoći. Nakon mesec dana bolovanja, slučaj odlazi na komisiju kada se odlučuje da li trudnica može da nastavi da radi ili je neophodno da miruje.  Ovim vidimo da žene ne odlaze samoinicijativno na trudničko bolovanje. Sve i da takvih slučajeva ima, to su ipak pojedinačni slučajevi i ne smeju da utiču na Zakon koji važi za sve.
Ukidanjem radnog staža ženama u ovom  kritičnom periodu država direktno poručuje da kod bolovanja zarad održavanja trudnoće ne važe ista pravila kao i kod ostalih vidova bolovanja (na primer zbog povreda ili ostalih bolesti) koja ulaze u radni staž. Jasno je da je ovim potezom Ministarstvo odlučilo da spreči pomenute malverzacije, ali to ne znači da je ovako drastična mera opravdana.

- Pre ulaska u skupštinsku proceduru svaki Zakon treba da ispitaju i sva druga Ministarstva, a jedno od njih je i Ministarstvo zdravlja koje mora biti upućeno u to pod kojim se okolnostima ženama daju nalozi za otvaranje trudničkih bolovanja. Novim odredbama Zakona, država ove trudnice dodatno kažnjava uskraćivanjem finansijskih sredstava koja bi trebalo da primaju. Neka stanja moraju biti prepoznata kao bolovanje i jednako tako tretirana, pa tako bolovanje za održavanje trudnoće ne bi smelo da se razlikuje od ostalih bolovanja - poručuje naša sagovornica.

 

Kako promeniti Zakon u korist roditelja u Srbiji? 

Udruženje Pokret Centra trenutno radi na usavršavanju Predloga izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji će u javnim raspravama predstavljati narodna poslanica Tatjana Macura. Ovo su neka od pitanja koje bi promene Zakona trebalo da reše:

  • da se definiše način na koji se vrši obračun naknada koja će se primati tokom trudničkog i porodiljskog bolovanja i da se svakoj ženi obezbedi najmanje minimalac.

  • da se utvrdi minimalan iznos mesečne naknade na porodiljskom odsustvu koji ne bi trebalo da bude manji od republičkog minimalca.

  • da se utvrdi maksimalan iznos mesečne naknade i da on bude na nivou pet prosečnih mesečnih zarada kao što je nekad i bilo. Ovde se radi o vrlo malom broju žena koje su u prilici da primaju tako visoka primanja tokom porodiljskog, ali one ne smeju da budu diskriminisane, budući da su njihovi poslodavci pre trudnoće uredno uplaćivali poreze i dopriose na ime njihovih visokih primanja.

  • da se majkama čija su deca rođena kao osobe sa invaliditetom ne uskraćuje nadoknada na ime porodiljskog odsustva, jer ta nadoknada nema istu svrhu kao nadoknada za tudju negu i pomoć koju prima dete. "Tuđa nega i pomoć” se prima za života upravo zbog toga da se omogući lakši život osobama sa invaliditetom jer su njihovi životni troškovi daleko veći od troškova osobe koja je zdrava i koja nema nikakav hendikep.   

  • da se utvrdi odredba o nadoknadi za treće i četvrto dete u porodicii. Naime, odredbe novog Zakona obuhvataju samo onu decu rođenu nakon 1. jula 2018. godine, dok diskriminiše svu decu koja su rođena pre ovog datuma, a još uvek nisu napunili 10 godina. Trenutno stanje navodi na pitanje zar je roditeljima dece rođene posle 1. jula teže nego roditeljima koji su se ohrabrili da imaju treće i/ili četvrto dete pre ovog datuma?!

  • da se definiše visina nadoknade za treće i četvrto dete u porodici koje trenutno iznose 12.000 za treće i 18.000 za četvrto dete, što zajedno predstavlja iznos viši od prosečnog minimalca. “Nadoknade za treće i/ili četvrto dete su pohvalan stimulans, ali taj stimulans se svakako ne sme tretirati kao mera koja će materinstvo izjednačiti sa zaposlenjem”, poručuju iz Pokreta Centra.

 

 
- Zakon o finansijskoj podršci roditelja sa decom je nedorečen i loše napisan, te bi kao takav komotno mogao da dođe na ponovnu raspravu. Jedna stvar koju želimo da uradimo sa Nacrtom Predloga izmena i dopuna ovog Zakona jeste da on bude napisan dovoljno jasno da kasnije ne bude potrebe za tumačenje kroz pravilnike - zaključuje Tatjana Macura.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom i podzakonska akta možete naći na oficijalno stranici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok tumačenje novih odredbi možete pročitati OVDE.

Poziv na otvorenu raspravu o izmenama Zakona u Novom Sadu 

Redakcija portala mojnovisad.com zajedno sa Udruženjem Pokret Centra poziva vas na otvorenu raspravu o Nacrtu pomenutih predloga izmena ovog Zakona koje će u Novom Sadu održati u ponedeljak 17. septembra 2018 od 18 do 20 časova. Mesto održavanja diskusije je Hotel Novi Sad, Bulevar Jaše Tomića BB (preko puta železničke stanice). Cilj ove rasprave je da predstavnici Skupštine zajedno sa građanima i građankama dođu da najboljeg rešenja koje će biti ponuđeno Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladi Republike Srbije i koji će se predati u skupštinsku proceduru kako bi se ovo pitanje stavili na dnevni red. Nakon Novog Sada, rasprava će biti održana u Kragujevcu, Beogradu i Nišu. Učešće u raspravi potrebno je najaviti popunjavanjem ovog formulara.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan