Kako izaći na kraj s tinejdžerima

Kako izaći na kraj s tinejdžerima

U čemu greše roditelji tinejdžera? Kako vaspitavati decu kada dospeju u ovo delikatno doba? Iako život s tinejdžerima nimalo nije lak, ipak postoje neke cake koje roditelji mogu usvojiti pre nego što počnu da pokazuju svoju nemoć podizanjem tona u komunikaciji.

Preterana kontrola kao i prevelika sloboda jednako su pogubne u vaspitanju dece, pogotovo u ranoj mladosti. Roditelji najviše greše kada pokazuju premalo interesovanja za aktivnosti kojima se bave njihovi tinejdžeri, kada ih nedovoljno hvale i pokazuju ljubav, nemaju vremena za njih, omalovažavaju ih ili postavljaju preterane zahteve, ne poštujući njihova osećanja. Greše i kada i sami nisu "uzorni" i ne mogu da se izbore sa porocima i lošim navikama, kada sve podrede sticanju materijalnih dobara ili ih opterećuju svojim životnim problemima.

Roditelji bi, zapravo, prema tinejdžerima trebalo da se ophode sa više suptilnosti, jer mladi u ovom periodu počinju da razmišljaju na drugačiji način uviđajući da njihovi roditelji nisu savršeni i nepogrešivi, ističu psiholozi. U suštini malo toga može da se uradi na "prevaspitavanju" tinejdžera. Ali, može da se razgovara, pod uslovom da se pre toga roditelj naoruža strpljenjem i sačeka da tinejdžer sam izađe iz tog svog čudnovato obojenog "mikrosveta".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan