Kako je izgledala Petrovaradinska tvrđava početkom XIX veka

Kako je izgledala Petrovaradinska tvrđava početkom XIX veka

“Sremska pisma” Frančeska Apostolija, daju nam predivnu sliku kako su Petrovaradin i Novi Sad izgledali sa kraja XVIII i početka XIX veka. Ovaj neobični čovek živeo je u burno vreme francuske revolucije, kako kažu enciklopedije bio je pisac i avanturista. Dok se moglo putovao je po Evropi i živeo lagodno, a teško vreme i ratovi su ga naterali da se bavi i ružnijim zanatom, sitnog špijuna. Rođen je u Veneciji 1755. godine, a umro je u Padovi 1816. godine. Najpoznatije delo ovog zaboravljenog pisca su “Sremska pisma”, kog Stendal spominje u svojim putopisima o Italiji...

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

Zapažanja koja nam o delu putovanja kroz ove prostore Apostoli saopštava veoma su zanimljiva. U zatočeništvu je Apostoli bio od početka novembra 1800. godine do početka aprila 1801. godine.

“…Hodali smo dalje i ušli među donje i gornje zidine tvrđave načinivši skoro dva kruga, sve u brizi kakav će nam smeštaj biti dodeljen. Čitave piramide bombi, brda đuladi, stotine topova po travi, kazamati, kasarne, prostrana staništa, vojničke krčme, oficirske kuće, prozori puni gospođa i konačno visoka tvrđava, ili palata, ili kraljevski zamak, kako god vam se svidi da je zovete. Na vrhu, romboidalnog oblika, obojena u crveno, sa dva sprata i prizemnim delom, sa nekoliko zasvođenih sala, čvrsto ozidanih, sa po dvoje vrata radi zaštite od vetra, prozorima, stolovima, krevetima, te konačno jedan krčmar, jedan podrum sa odličnim i jevtinim mađarskim vinima, velike pečene guske, dvadeset novčića jedna, krčmareva žena još uvek jedra, elegantno obučena i koketna, tri konobarice, jedna deblja od druge, među njima i Katerle, srdita devojka, zloća, sa nosem na više, govori u falsetu.

To su bili predmeti koji su mi se najpre pred očima pojavili kada sam se ispeo na gornji nivo odakle se video Dunav kako teče ispod tvrđave i kreće drugim putem.

Most je uvek bio pun sveta, s one strane mosta vide se Novi Sad (Neustaz), a stotine seoskih kuća videle su se u prostranoj, beskrajnoj ravnici koja se pred našim pogledima pružala ka zapadu i jugu, a koju je tek na istoku malo ograničavala, u Sremu, Fruška gora (monte Almo), postojbina dobrog Proba, prema kome ću uvek osećati posebnu naklonost.

…Sustiglo nas je zimsko doba koje smo proveli na onoj uzvisini dok je Dunav, strašan i raskošan, nosio svojom vodom čitava ledena ostrva i skretao, pod našim zidinama, prema Crnom moru.

Tada je beskrajni horizont koji sam sam već opisao, postao ogromna snežna pustinja, Fruška gora je zbacila svoje zelenilo i ogrnula se onim belim haljinama. Most preko Dunava, od Novog Sada do Petrovaradina, nestao je preko noći, kao što se zbiva sa kulisama u pozorištu. Naši jadni stražari stajali su danju i noću, neprekidno u onim kućicama koje su ličile na uspravne mrtvačke kovčege u kojima su bili ljudi ogrnuti u kratke jakne, polumrtvi od zime i od gladi.

Jadnici!

Gledali su nas sa zavišću i nisu mogli da shvate kako ti pobunjenici (kako oni to kažu) pevaju, piju, spavaju u toplom i imaju viče od 30 novčića dnevno… Jadnici!  Imali su pravo. Sa jednim hlebom od mekinja i sa 4 novčića kao platom, morali su da se bore, da ginu, da stražare napolju u hladnim noćima, urličući pritom promuklim i oslabljenim glasom. Tako su prošli mesec decembar 1800. godine i mesec januar jednog veka koji je svakog meseca bremenit i rađa svakog meseca nove i čudesne događaje.

...Duboka tišina vladala je tim ogromnim prostranstvom koje nas je okruživalo. Živih bića nije bilo izuzev ponekog jata izgladnelih gavranova koji su očajnički tražili hranu u onoj prostranoj tišini. A kad bi nas ledeni severni vetar naterao da se uvučemo u naše jazbine, čitava bi priroda zaćutala i sve bi se životinje sakrile, samo bi poneki orao veličanstveno i protiv vetra širio svoja velika krila i ispuštao svoje divlje i prodorne krike u prkos bučnom fijukanju vetra i neprekidnom, promuklom zvuku talasa Dunava…”.

Oceni vest:
12
101

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 1298 dana i 13 sati

  Odlično.

  Oceni komentar:
  12
  2
 • Cvetko

  pre 1280 dana i 15 sati

  @Milan> Zorane, ti li si?

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Luka

  pre 1276 dana i 16 sati

  Prvi put čujem za valutu "novčić". Kako je izgledao taj "novčić"? Odakle mu to ime...?

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Milan Todorov

  pre 1270 dana i 3 sata

  Teško je naći bolji opis pogleda na ravnicu i pustoši u duši koju taj pogled sa Varadina i danas pravi.
  Vrlo aktuelno, naročito vojnici u drvenim kućicama-kovčezima.

  Oceni komentar:
  3
  0
 • Veljko

  pre 1257 dana i 16 sati

  Luka, takva valuta ne postoji, ali hroničar i publicista je pogrešno i nespretno prepravljao izvorni tekst koji je prepisivao u kojem je figurativno rečeno par "novčića", a ustvari radi se o krajcarama. Tako to biva kada se prepisuje bez razumevanja

  Oceni komentar:
  0
  5
gradsko groblje isključenje vode almaško groblje horoskopski znaci isključenja struje porodilište betanija vremenska prognoza novi sad jkp lisje havarija na vodovodu raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije Republički hidrometeorološki zavod novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija matična knjiga rođenih novosadsko porodilište centralno groblje u Futogu RHMZ sahrane bez struje horoskop bebe bez vode raspored sahrana i ispraćaja jkp novosadska toplana radosne vesti