Kako je novosadski gostioničar na kartama izgubio svu gotovinu

Kako je novosadski gostioničar na kartama izgubio svu gotovinu

Bilo je to, kako su stari Salajčani pričali, tamo negde pri kraju tridesetih godina XX veka, ili još preciznije par godina pred Drugi svetski rat. Krajem svake radne nedelje u novosadskim kafanama toga vremena je uvek bilo veselo...pa je tako bilo i tog „crnog petka“ u gostionici Sime Bogdanova, „Soči“, u Salajci...

Tu je već sedelo jedno veselo društvo kada je naišao, prilično zagrejan pićem, novosadski gostioničar Milivoj Moljac, koji je prethodno obišao nekoliko birtija, pa nije ni čudo što se osećao radostan i spreman da se zabavi. U kafani je zatekao stare znance Branka Murajića, stakloresca, i Nikolu Milića, pismonošu. Zaseli su zajedno... za jednim stolom i ispraznili još nekoliko flaša pića. Konačno su odlučili da razbiju monotoniju i da se malo razonode. Pao je predlog da zaigraju karte. Veselo društvo je prihvatilo ... i uskoro je počela hazardna igra.

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

Treba priznati da su u početku igrali ipak solidno, ulažući po pola dinara, ali kasnije su se sve jače zagrevali, pa su već padale i pedesotodinarke. Murajića je pratila sreća, dok Moljac, pijan, nije mogao da skloncentriše pažnju na igru...i on je jedini katastrofalno gubio. Pri sebi je imao 5.000 dinara, koji je novac spremio da kupi svinje za svoju gostionicu, ali je na žalost, sav novac prokartao.

Kada je i to bilo malo, on je otišao kući i pokupio sav novac koji je tamo imao, pa je i ovo izgubio. Kada je i to ponestalo, potražio je neke prijatelje i od njih pozajmio 1.000 dinara. I ovo je izgubio. Kada više nije bilo kud, a želja za povratkom novca je velika, počeo je da ulaže revolver, sat, prsten... Imao je još samo odelo na sebi, a to nije moga da svuče i založi.

Sve ove stvari dobio je većinom Murajić.

Nesrećni Moljac otišao je kući i legao da spava. Kada se ujutro probudio, bio je tek svestan svoje tragedije. Požurio je u policiju, koja je povela postupak. Sudija Sreskog suda g. Stevan Anđelković održao je suđenje svim akterima kartaške partije, jer ih je v.d. Državnog tužioca optužio po paragrafu 362, ondašnjeg K.Z., koji strogo zabranjuje igranje hazardnih igara na javnim mestima.

I tako... Moljac nije uspeo da povrati svoj novac...ali je ipak i on, i ostala bratija državi izmirila nadoknadu za kartanje. Pošto su platili kaznu, na miru su mogli da nastave svoje druženja po tada čuvenim novosadskim kafanama...

Oceni vest:
3
109

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ivana Pavlović

  pre 2437 dana i 13 sati

  "Živ mi Todor da se čini govor."

  Oceni komentar:
  0
  7