Kako je Sava Maksić iz Kovilja postao najveći svetski lovac na krokodile

Kako je Sava Maksić iz Kovilja postao najveći svetski lovac na krokodile

Sava danas živi u Australiji, ima 77 godina, življi i zdraviji je nego ikad. Ovih dana, naime, opet boravi u Papui Novoj Gvineji, gde sa urođenicima ispira zlato.

Sresti "prosečnog" Koviljčanina koji je svoj život posvetio, ni manje ni više, do lovu na krokodile, pogotovo ako se takav susret dogodi u kakvoj zadimljenoj i zaljuljanoj birtiji, mnogima, verovatno, ne bi bilo ni najmanje čudno. "Da, da", klimnuli bi glavom, navodno puni razumevanja, i nastavili hod za svojim rutinskim i "ozbiljnim" poslovima. Ipak, priča Save Maksića uveliko prevazilazi sve birtaške lagarije, a knjiga o njegovom životu, pod nazivom "Srpski gospodar krokodila", u izdanju Ekološkog udruženja "Zeleno pitanje" iz Novog Sada, ovdašnjoj publici željnoj avanture, ili bar istinitih svedočanstava o tuđim avanturama, predstavljena je sinoć u amfiteatru Spensa.

Kako za portal mojnovisad.com priča Saša Jovanović, koji je uz Savu Maksića koautor knjige, ovaj vojvođanski "krokodilolovac" rođen je 1937. godine u Kovilju, a od najranijih dečačkih dana, zahvaljujući krišom gledanim filmovima o Tarzanu, imao je samo jedan san - da postane lovac na čudne zveri koje žive u svetovima za koje je on jedva mogao i čuti.

- Onda je, nošen svojim snom, 1957. godine, dakle kao dvadesetogodišnjak, preko kampova u Austriji i Nemačkoj, brodom stigao za Australiju. Tamo nije znao nikoga, niti je znao engleski, ali je imao mnogo znanja u svojim rukama. Radio je, oženio se, dobio je četiri ćerke, ali ga san nije napuštao. Već u Australiji je počeo da lovi krokodile, da bi onda bio unajmljen da pređe na Papuu Novu Gvineju, na reku Sepika. Tu je, loveći krokodile i trgujući sa urođenicima, postao njihov veliki prijatelj i dobio naziv "Masta Pupu", što na njihovom iskvarenom engleskom jeziku znači Gospodar krokodila - priča nam Jovanović.

U Papui Novoj Gvineji, nastavlja naš sagovornik, zahvaljujući dobrom odnosu sa urođenicima, upoznao je i tamošnju primitivnu umetnost, što je kasnije urodilo i njegovom privatnom galerijom, koju je otvorio na Menhetnu.

- Međutim, njegov nemirni duh, taj koviljsko-australijsko-papuanski duh, vodio ga je dalje, nije mu jednostavno dao da se skrasi. Vratio se u Papuu i otvorio farmu krokodila, ali tu njegov život ne prestaje, naprotiv. On se i dalje ne smiruje u potrazi za svojim snom, a trenutno živi u Australiji. Ima 77 godina, življi i zdraviji je nego ikad. I dalje veruje da čovek mora da ima svoj san, da se trudi da ga ispuni i da će mu se san ostvariti. A ova knjiga je rezultat njegove istinite priče, bez mrve bilo kakvih ukrašavanja i doterivanja, i trenutno se prevodi na engleski jezik - priča Jovanović.

Knjiga "Srpski gospodar krokodila", prema njegovim rečima, od sledeće nedelje će moći da se nađe na kioscima u Novom Sadu i okolini, kao i u "Delfi" knjižarama. Na sinoćnoj promociji na Spensu, pored koautora Saše Jovanovića, govorili su i novinari Ilija Tucić i Ljubiša Nikolin, a odsustvo glavnog junaka priče je posve opravdano: ovih dana, naime, opet boravi u Papui Novoj Gvineji, gde sa urođenicima ispira zlato. Posve "uobičajen" penzionerski posao. U svakom slučaju, posetu rodnoj Vojvodini, Kovilju i Novom Sadu planira već sa prvim prolećnim danima, kada ćete, na portalu mojnovisad.com, moći da pročitate i iscrpnu priču sa ovim pustolovom i avanturistom, koji važi za jednog od najvećih i najuspešnijih lovaca na krokodile koje je svet ikada video.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević intervju horoskop servisne informacije raspored sahrana novi sad JGSP "Novi Sad" izmena režima saobraćaja isključenja struje novosađani betanija klisa Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu mural jkp novosadska toplana sahrane novi sad novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad elektrovojvodina novosadska policija isključenje vode jkp lisje bez vode raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija bez struje izmena trase autobusa bebe novorođenčad