Kako je Sava Maksić iz Kovilja postao najveći svetski lovac na krokodile

Kako je Sava Maksić iz Kovilja postao najveći svetski lovac na krokodile

Sava danas živi u Australiji, ima 77 godina, življi i zdraviji je nego ikad. Ovih dana, naime, opet boravi u Papui Novoj Gvineji, gde sa urođenicima ispira zlato.

Sresti "prosečnog" Koviljčanina koji je svoj život posvetio, ni manje ni više, do lovu na krokodile, pogotovo ako se takav susret dogodi u kakvoj zadimljenoj i zaljuljanoj birtiji, mnogima, verovatno, ne bi bilo ni najmanje čudno. "Da, da", klimnuli bi glavom, navodno puni razumevanja, i nastavili hod za svojim rutinskim i "ozbiljnim" poslovima. Ipak, priča Save Maksića uveliko prevazilazi sve birtaške lagarije, a knjiga o njegovom životu, pod nazivom "Srpski gospodar krokodila", u izdanju Ekološkog udruženja "Zeleno pitanje" iz Novog Sada, ovdašnjoj publici željnoj avanture, ili bar istinitih svedočanstava o tuđim avanturama, predstavljena je sinoć u amfiteatru Spensa.

Kako za portal mojnovisad.com priča Saša Jovanović, koji je uz Savu Maksića koautor knjige, ovaj vojvođanski "krokodilolovac" rođen je 1937. godine u Kovilju, a od najranijih dečačkih dana, zahvaljujući krišom gledanim filmovima o Tarzanu, imao je samo jedan san - da postane lovac na čudne zveri koje žive u svetovima za koje je on jedva mogao i čuti.

- Onda je, nošen svojim snom, 1957. godine, dakle kao dvadesetogodišnjak, preko kampova u Austriji i Nemačkoj, brodom stigao za Australiju. Tamo nije znao nikoga, niti je znao engleski, ali je imao mnogo znanja u svojim rukama. Radio je, oženio se, dobio je četiri ćerke, ali ga san nije napuštao. Već u Australiji je počeo da lovi krokodile, da bi onda bio unajmljen da pređe na Papuu Novu Gvineju, na reku Sepika. Tu je, loveći krokodile i trgujući sa urođenicima, postao njihov veliki prijatelj i dobio naziv "Masta Pupu", što na njihovom iskvarenom engleskom jeziku znači Gospodar krokodila - priča nam Jovanović.

U Papui Novoj Gvineji, nastavlja naš sagovornik, zahvaljujući dobrom odnosu sa urođenicima, upoznao je i tamošnju primitivnu umetnost, što je kasnije urodilo i njegovom privatnom galerijom, koju je otvorio na Menhetnu.

- Međutim, njegov nemirni duh, taj koviljsko-australijsko-papuanski duh, vodio ga je dalje, nije mu jednostavno dao da se skrasi. Vratio se u Papuu i otvorio farmu krokodila, ali tu njegov život ne prestaje, naprotiv. On se i dalje ne smiruje u potrazi za svojim snom, a trenutno živi u Australiji. Ima 77 godina, življi i zdraviji je nego ikad. I dalje veruje da čovek mora da ima svoj san, da se trudi da ga ispuni i da će mu se san ostvariti. A ova knjiga je rezultat njegove istinite priče, bez mrve bilo kakvih ukrašavanja i doterivanja, i trenutno se prevodi na engleski jezik - priča Jovanović.

Knjiga "Srpski gospodar krokodila", prema njegovim rečima, od sledeće nedelje će moći da se nađe na kioscima u Novom Sadu i okolini, kao i u "Delfi" knjižarama. Na sinoćnoj promociji na Spensu, pored koautora Saše Jovanovića, govorili su i novinari Ilija Tucić i Ljubiša Nikolin, a odsustvo glavnog junaka priče je posve opravdano: ovih dana, naime, opet boravi u Papui Novoj Gvineji, gde sa urođenicima ispira zlato. Posve "uobičajen" penzionerski posao. U svakom slučaju, posetu rodnoj Vojvodini, Kovilju i Novom Sadu planira već sa prvim prolećnim danima, kada ćete, na portalu mojnovisad.com, moći da pročitate i iscrpnu priču sa ovim pustolovom i avanturistom, koji važi za jednog od najvećih i najuspešnijih lovaca na krokodile koje je svet ikada video.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

istraživanje Isključenje struje isključenja struje Vreme u Novom Sadu elektrovojvodina MUP novosađani Stojanov Auto doo Srbija betanija Hitna pomoć horoskop matičar servisne informacije novi sad MUP Srbije isključenje vode horoskopski znaci Petrovaradin štrand RHMZ auto-kuća stojanov prognoza vremena Republički hidrometeorološki zavod novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad novosadsko porodilište bez struje bebe vremenska prognoza novi sad