Kako klima uređaji utiču na sinuse

Kako klima uređaji utiču na sinuse

Klima uređaji utiču na to da li će nekome curiti nos ili se zapušiti, i to iz nekoliko razloga, tvrde američki stručnjaci.

Pod jedan, ulazak u hladniju, suvu sobu može da pokrene curenje nosa, isto kao što i izlazak na hladan zimski dan čini da neki ljudi ne mogu bez papirnih maramica, smatra dr Džon Ohman, šef alergološkog odeljenja u Taft medicinskom centru u Bostonu. 

Izgleda da hladan vazduh izaziva refleks nervnog sistema u nosu koji aktivira žlezde u nazalnim membranama da proizvode sluz. Problem može da bude posebno izražen kod onih sa problemima sa alergijama. Promene u temperaturi i vlažnosti trebalo bi, ipak, da izazovu samo privremeno začepljenje.

Oni sa alergijama mogu da osete začepljenje jer male čestice kao što su polen, spore buđi, prašine i grinja, zaglavljene u filterima za klima-uređaje, aktiviraju se kada se uključi klima-uređaj, smatra dr Marija Garsija Ljoret, alergolog na UCLA. 

Zagađivači i bakterije ne bi prouzrokovali alergijsku reakciju sami po sebi, kaže ona, ali bi mogli da iziritiraju nos. Izlaganje sporama buđi može da izazove alergijsku reakciju koja može da potraje i znatno duže. 

Dr Ričard Lebovic, rinolog u Langon medicinskom centru u Njujorku, naglasio je važnost redovnog menjanja filtera na klimi. 

- Ako ih ne održavate dobro, sve što udišete filtrira se kroz ovaj gigantski 'list' prašine, vraćajući prašinu u vazduh, što baš nije korisno – rekao je dr Lebovic. 

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja bez struje vlada srbije novorođenčad dnevni horoskop JGSP "Novi Sad" isključenja struje Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija zdravlje obeležavanje novosadske racije korona virus uhapšen diler bebe raspored sahrana novi sad elektrovojvodina bez vode betanija isključenje vode novosadsko porodilište servisne informacije novi sad Isključenje struje jkp lisje izmena trase autobusa sahrane novi sad zodijak gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskop