Kako na kućne ljubimce utiču visoke temperature

Kako na kućne ljubimce utiču visoke temperature

Kao i ljudi, i životinje mogu doživeti toplotni udar. Sa visokim letnjim temperaturama, rizik je još veći nego uobičajeno.

Iako vi, možda, ne volite provoditi duži vremenski period na suncu, psi obožavaju i moraju da izlaze najmanje tri ili četiri puta dnevno da obave nužde. Psi vole da leže na sunčanim mestima i lutaju okolo, njuškaju vazduh i jure veverice, ali mnogo vremena provedenog na jakim temperaturama može izazvati toplotni udar.

Saznajte kako da sprečite da vam ljubimac postane žrtva rastućih temperatura ovog leta.

Držite napunjenu činiju vodom u blizini vašeg psa u svakom trenutku

Psi se ne znoje već se zadišu ili balave prekomerno, a dehidrataciji su skloniji psi sa tamnijom dlakom koja apsorbuje više toplote, kao i gojazniji psi. Obezbedite vašem psu svakodnevno dovoljno sveže i hladnije vode. U činiju s vodom možete dodati nekoliko kockica leda.

 

Pomozite psu da se rashladi

U dečiji bazen (ili veću i širu plastičnu posudu) uspite nekoliko litara vode i postavite ga u hlad. U stanu možete prostreti vlažni peškir na pod da vaš pas legne na njega. Ili će vaš ljubimac sam pronaći način da se rashladi – hladne pločice.

Hladne poslastice

Zaledite neke poslastice, kao što su goveđa ili pileća supa, i dajte ih vašem ljubimcu da se umiri i rashladi.

Bezbedne šetnje

Vaš četveronožni prijatelj ipak treba biti dosta fizički aktivan i preko leta, važno je samo da izbegavate najtopliji deo dana. Šetajte s vašim ljubimcem samo rano ujutru ili kasno uveče i uvek nosite bocu s vodom tokom šetnji. Možda je bolja ideja da umesto šetnje odvedete psa na kupanje?!

 

Skraćivanje krzna

Ukoliko vaš pas ima dužu dlaku, konsultujte se s veterinarom da li treba da ga šišate. Međutim, ako skratite krzno vašeg ljubimca, velike su šanse da dobije opekotine od sunca.

Znaci za uzbunu

Ukoliko vaš pas povraća, slini, umoran je, ima proliv ili očigledno otežano diše, znači da je vaš pas u nevolji zbog vrućine.

- Visoke temperature su veoma opasne za pse ako nemaju način da se rashlade. I kratko vreme direktno na suncu može dovesti do sunčanice ili toplotnog udara koji u 80 odsto slučajeva završavaju smrtonosno – poručuju iz veterinarske ordinacije “Darvin”.

Ako ste u šetnji s psom na vrelom danu, a on beži u hlad da legne, odmah ga vodite (nosite) kući. Važno je da proveravate rektalnu temperaturu psa svakih 10 minuta i nastavite lečenje sve dok temperatura ne padne ispod 39 °C.

U ovakvim situacijama dovoljno je da vašeg ljubimca poprskate vodom ili potopite u (nikako hladnu) vodu. Takođe, obrišite mu prepone, stomak, oblast ispod repa i šape sa hladnom vodom.

Toplotni udar često izaziva probleme na unutrašnjim organima koji na prvi pogled neće biti vidljivi, zbog toga, ukoliko je vaš pas bez svesti, odmah ga odvedite u veterinarsku ambulantu kako bi specijalista korigovao dehidraciju i balans elektrolita, te obavio pregled.

 

Ne zaboravite na pse koji žive na ulici: "Ostavite posudu sa vodom koja će poslužiti našim dlakavim sugrađanima kao okrepa, malo ih pokvasite vodom ako je imate kod sebe i omogućite im da se sklone negde u hladovinu," poručuju iz Udruženja za zaštitu životinja iz Novog Sada - SPANS.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan