Kako nadoknaditi izgubljenu tečnost nakon treninga?

Kako nadoknaditi izgubljenu tečnost nakon treninga?

Osoba koja ima masu tela 75 kilograma u svom sastavu ima oko 45 litara vode, što znači da oko dve trećine čovekove težine "otpada" na vodu.

U mišićima je voda zastupljena sa 75 procenata, u moždanom tkivu oko 80, a u masnom oko 10 odsto. Veća količina vode je unutar ćelija, a oko jednu četvrtinu čini vanćelijska voda, navode na B92.net.

Svaki čovek bi trebao da bude odgovoran prema sebi i svom zdravlju konzumirajući neophodnu količinu tečnosti a to je oko 2,6 litara dnevno.

Rekreativci tečnost moraju uzimati konstantno, pre, za vreme i nakon treninga. Ako se pre treninga ne uzme dovoljna količina tečnosti taj deficit se više ne može nadoknaditi, pogotovo ne konzumiranjem veće količine u toku treninga. Suština je da telo sve vreme ima dovoljnu količinu vode, prenosi B92.

Treninzi rekreativaca uglavnom traju od 60 do 90 minuta, a da bi telo za to vreme bilo adekvatno hidrirano potrebno je popiti od 560 do 1830 mililitara tečnosti što zavisi od intenziteta aktivnosti. Tu količinu treba konzumirati u određenim vremenskim razmacima a ne odjednom. Vodu treba piti i ukoliko ne osetite žeđ, najbolje je na svakih 10 minuta uzeti po par gutljaja da ne biste dospeli u fazu dehidracije i da biste bili sigurni da ste uzeli dovoljno tečnosti, kaže B92.

Rehidracija je faza obnavljanja tečnosti, gde zahvaljujući vodi ili nekom drugom piću za rehidraciju potpomažemo nadoknadu izgubljene tečnosti, ključnih elektrolita (Natrijuma i Kalijuma) i rezervi ugljenih hidrata u mišićima (glikogen).

Temperatura vode koja se preporučuje za korišćenje je od 4ºC do 10ºC i leti a i zimi, zaključuje B92.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrana isključenje vode betanija novosadsko porodilište horoskopski znaci sremski karlovci bez struje jkp lisje raspored sahrana novi sad vremenska prognoza novorođenčad bez vode detelinara Vreme u Novom Sadu horoskop elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje matičar novi sad novosađani sahrane Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje servisne informacije novi sad servisne informacije klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana bebe Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja