Kako odenuti mališane za igru na temperaturi ispod nule?

Kako odenuti mališane za igru na temperaturi ispod nule?

Iako napolju vlada "debeli" minus, decu nikako ne treba držati pod staklenim zvonom, jer u suprotnom neće imati prilike da ojačaju imunitet. Kako bi deca mogla da se igraju komotno, bez bojazni od prehlade, najbolje ih je oblačiti slojevito.

Najzad je pao sneg, a niko mu se ne raduje više nego mališani. Došlo je vreme za sankanje, vožnju na klisku, klizanje, pravljenje sneška, grudvanje...

Međutim, mnogi roditelji ne znaju da li i koliko deca treba da budu napolju kada je temperatura u minusu, kako treba da ih obuku i kako da ih zaštite da se ne razbole.

Pedijatri savetuju da decu što više izvodite, čak i po minusu, jer im boravak u zatvorenom prostoru manje prija. Isto važi i za bebe, jer boravkom na svežem vazduhu, pa bio on i hladan, deca jačaju imunitet i povećavaju otpornost na viruse i bakterije.

Decu stariju od dve godine, treba izvoditi svakodnevno. Vodite ih u park, na klizališta (to važi samo za decu stariju od četiri godine jer do tog uzrasta nisu zreli da se održavaju na ledu), po mogućstvu sa vršnjacima, jer će im igra biti mnogo zanimljivija kada ih je više.

Naravno, mališani smeju da izlaze samo pod uslovom da su zdravi. Izvodite ih sredinom dana kada je temperatura najviša, a ukoliko se dete pokvasi, odmah ga presvucite ili ako niste u mogućnosti da stignete do kuće uvedite ga u neki prostor koji se greje.

Ako možete, bilo bi odlično da dete tokom zime odvedete na planinu, barem desetak dana, jer planinske temperature ne pogoduju virusima i bakterijama, ali su odlične za dečja pluća i imunitet.

Decu treba da obučete adekvatno, a to znači da imaju skafander, kapu, šal, rukavice i nepromočive čizme. Roditelji najviše greše što deci oblače debele džempere ispod skafandera, jer se mališani oznoje, pa je veća verovatnoća da se prehlade.

Skafanderi koji su u ponudi na našem tržištu napravljeni su od materijala koji jako dobro greju, pa je ispod njih potreban samo laganiji duksić i hulahopke ili duge gaće za dečake. Stručnjaci preporučuju jednodelne za stariju decu, a skijaške pantalone i jaknu za mlađe. Starijima je lakše u jednodelnom, mogu sami da ga obuku i svuku, dok su mlađi komotniji u skafanderu iz dva dela, a i lakše ih je presvući.

Nemojte skafander da kupujete bez deteta, jer je jako važno da mu je udoban i u dobroj veličini.

Šal i kapa treba da budu topli, po mogućstvu od prirodnih materijala, jer se od onih postavljenih sintetikom mališani znoje. Kupite im kapu sa dodacima preko ušiju jer one najbolje čuvaju toplotu glave.

Kada kupujete obuću obavezno obratite pažnju da li modeli propuštaju vodu, odnosno da li su napravljeni od materijala koji će sprečiti da im noge budu mokre. Takođe, rukavice treba da budu nepromičive, a stručnjaci tvrde da je bolje da dete sneg dira golim rukama nego vunenim rukavicama, koje se brzo pokvase i zalede.

Ušuškani u skafanderima dobro će se zabaviti, a boravkom na snegu zarumeneti, umoriti i ogladneti.

Kada se sankaju ili grudvaju malo ih raskomotite, pogotovo ako su se zarumeneli. Ukoliko nema vetra, možete im skinuti šal da se ne bi oznojili. Kada prave sneška, ili se igraju tako što se ne kreću, ponovo im stavite šal. Najbolje je da mališane obučete slojevito. To znači da im obučete potkošulju, majicu sa rukavima, duks, pa preko skafander. Ako temperatura nije u minusu, duksić im nije ni potreban. Slojevita garderoba se preporučuje, jer sloj vazduha koji se pravi između garderobe predstavlja odličnu izolaciju i mnogo efikasnije čuva telo od hladnoće nego, na primer, debeli vuneni džemper.

Odeća koja je u dodiru sa kožom treba da bude od prirodnih materijala, a stručnjaci tvrde da pamuk nije dobar izbor jer upija vlagu. Poslednji sloj treba da bude nepromočiv sa spoljne i postavljen sa unutrašnje strane.

Najnezaštićeniji delovi tela su nos, prsti i uši, pa ukoliko primetite da su bleđi, to je siguran znak da je mališanima hladno.

Ako dete vodite na zimovanje, već sa dve godine može probati da skija. Ova aktivnost je odlična za razvoj, jer aktivira rad mišića i zglobova na nogama i poboljšava osećaj ravnoteže.

Sankanje je odlično za decu svih uzrasta, ali ako je dete malo potražite model sanki koji ima naslon da ne bi palo dok ga vučete i nemojte ga samog puštati niz nizbrdicu. Dobar izbor su drvene sanke i one koje nemaju metalne delove. Kada se mališani spuste nemojte da idete po njih, jer kada sami vuku sanke uzbrdo jačaju telo, ramene i leđne mišiće.

Sneg je odlična podloga za igru jer je mogućnost povrede manja, a i daje mnogo prilika da mališani izraze kreativnost. Možete praviti "slike" u snegu, različite figurice i oblike...

Jedino detetu ne treba da dozvolite da stavlja sneg i led u usta, jer se na njemu zadržavaju nečistoće iz vazduha. Ako je sunčano, namažite dete kremom sa zaštitnim faktorom, a postoje i posebne kreme koje štite lice od hladnoće i vetra.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan