Kako održavati automobil tokom zime

Kako održavati automobil tokom zime

Ekstremno niska temperatura, osim za putare, veliki problem predstavlja i za vozače, naročito one koji imaju vozila na dizel, jer se ona u ovakvim uslovima mnogo teže pale.

Jedan od razloga za to može biti i dotrajao akumulator pa je, u tom slučaju auto moguće upaliti jedino pomoću kablova ili pozvati šlep službu da ga odveze na servis kod majstora.

Uz klizave i zavejane puteve, ono od čega se mnogim vozačima dodatno ledi krv u žilama, jeste situacija kada ne mogu da upale auto na ekstremno niskoj temperaturi. U takvim vremenskim uslovima daleko su ugroženija vozila na dizel gorivo, jer im je potrebna veća udarna snaga i veći akumulator, naročito ako su u lošijem stanju, jer imaju slabiju kompresiju, pa je najbolje rešenje da ga što pre odvezete na servis.

Takođe, bitan faktor za normalan rad motora jeste i kvalitet goriva. Zbog toga se vozačima savetuje da, ukoliko su u mogućnosti, sipaju ono koje ima zimske aditive.

Na ovakvoj hladnoći, ništa manje važna nije ni provera antifriza, hemisjke supstance čija je osnovna namena da snizi tačku smrzavanja tečnosti na onu koja je niža od spoljne temperature na kojoj se vozilo nalazi. Na taj način, sprečićete ozbiljna oštećenja mehaničkih delova.

Kako ne biste ispraznili akumulator tokom noći, vodite računa i o tome da svetla na automobilu ne ostanu upaljena. Da bi auto bio spreman za najsurovije zimske uslove, najbolje ga je na vreme, odvesti na preventivni pregled i uraditi neophodan servis, i tako izbeći nepotrebne troškove i mogućnost da vam auto stane kada se najmanje nadate.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan