Kako poboljšati imunitet nakon korona virusa?

Kako poboljšati imunitet nakon korona virusa?

Posle preležanog Kovida-19, nekima sledi duži, a nekima kraći oporavak. Među faktorima koji su važni u tom periodu je i onaj koji je u vezi sa ishranom.

Stručnjaci kažu da je najpre značajno vratiti se na režim ishrane pre bolesti, i preporučuju da se izboru namirnica posveti više vremena.

Oni su, takođe, razmatrali pitanje načina ishrane ljudi koji su u "postkovid periodu" i došli su do važnih zaključaka.

Jačanje imuniteta putem ishrane kod nekoga ko je naročito imao ozbiljniju kliničku sliku posle kovida je dosta diskutabilno. On bi verovatno trebalo da se fokusira na to da se vrati manjim učestalijim obrocima hrane koja je raznovrsna. Primećuje se da su ti pacijenti izgubili na telesnoj težini i da su zbog loše ishrane izgubili na imunitetu. Zaboravljamo boravak u bolnici, i gubitak telesne težine tamo zbog neuobičajene ishrane, a i ne samo od kovida, imate i dosta lekova koji utiču tako da menjaju apetit pacijenta – objasnila je dr Marija Anđelković.

Govoreći o suplementima, naglasila je da se u doba pandemije njima daje "snaga lekova".

Pacijent treba tim suplementima da nadoknadi ono što ne može ishranom, tome i služe suplementi. Ako on ne može da unese dovoljno ribe, mlečnih proizvoda, mesa, on treba da popije vitamin D, ako ne može da unese dovoljno voća i povrća, treba da popije vitamin C – kaže dr Anđelković.

Ipak, smatra da je prilikom uzimanja suplemenata poželjno potražiti stručnu pomoć, jer preterano konzumiranje preparata može da dovede do predoziranja. Opšta preporuka je da ljudi, kao i pre pandemije i pojave kovida, treba da se bave svojom ishranom.

Mislim da ishrani treba više vremena da posvetimo. Postoji momenat – da li imamo dovoljno znanja, ali mislim da je to kod nas više pitanje vremena. Dakle, malo više vremena za ishranu i ne možemo puno da pogrešimo – zaključila je nutricionistkinja dr Marija Anđelković.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan