Kako podići novac za lica starija od 65 godina?

Kako podići novac za lica starija od 65 godina?

Na osnovu jednokratnog, neoverenog, ovlašćenja koje su stariji od 65 godina nekom dali, u bankama se može, pored penzije, podići i do 80.000 dinara sa računa.

Iznos veći od toga, ukoliko to žele, može se uzeti sa bankomata, plaćati platnom karticom, e-bankingom i m-bankingom – izjavila je danas viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić.

Ona je precizirala, da se iznos do 80 hiljada odnosi samo na jednokratna, neoverena ovlašćenja koja na primer, lice starije od 65 godina, daje osobi od poverenja, a da se preostalim novcem može raspolagati na navedene druge načine kao i do sada (dati nekome karticu da podigne novac s bankomata, plati u prodavnici, izvrši e-banking plaćanje).

Instrukcija guvernera je doneta sa ciljem da se starijim sugrađanima na vrlo jednostavan način omogući da dođu do novca, istakla je Stanić.

Osobe starije od 65 godina mogu kod kuće, svojeručno da sačine ovlašćenje, jasno i čitko, a po uzoru na obrazac koji je dala NBS gde se navedu lični podaci - koga ovlašćuju i do kog iznosa može da podigne sredstva. Nakon toga korisnik poziva banku i obaveštava je o tome, a banka je dužna da izvrši proveru tako što poziva korisnika putem telefona koji je on dao kada je otvarao račun. Banka je u obavezi i da snimi taj razgovor kao dokaz da je obavljen. Ovlašćeno lice zatim dolazi u banku sa ličnim dokumentima i ovlašćenog i ovlastioca i podiže novčana sredstva – objašnjava Stanić za Tanjug.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan