Kako prepoznati disleksiju kod dece?

Kako prepoznati disleksiju kod dece?

Prema procenama oko 13 odsto dece u Srbiji ima disleksiju, ili neki oblik tog poremećaja u savladavanju čitanja i pisanja. Najvažnije je problem uočiti na vreme kako bi detetu bilo lakše da učestvuje u redovnoj nastavi i savlada potrebno školsko gradivo.

Teškoće u čitanju i pisanju, razumevanju teksta ili nemogućnost razlaganja reči na slogove, samo su deo simptoma koji mogu ukazati na disleksiju, a neretko se pripisuju lenjosti i nezainteresovanosti deteta. Najvažnije je da roditelji reaguju na vreme, prihvate problem i potraže pomoć, kako bi detetu omogućili da ostvari svoj maksimum, prenosi "RTV".

- Ne treba da oduzmemo mogućnost našoj deci. To mogu da kažem i kao predsednik udruženja i kao roditelj sjajnog disleksičara koji je sada student a mislila sam da neće ni osnovnu školu imati završenu sa svim problemima koji su postojali u školstvu pre par godina – kaže Gordana Babić Cvetković iz Prvog srpskog udruženja osoba sa disleksijom.

Dijagnozu disleksije nemoguće je postaviti pre kraja drugog razreda. Do tada je samo reč o nerazvijenoj tehnici čitanja.

- Možemo odgovarajućim testovima da predvidimo da li će dete biti disleksično već na kraju prvog razreda čak i ranije kada dete pokazuje lošije rezultate i daleko je ispod proseka. Tad možemo već da predvidimo kakvo će to biti čitanje, da li će dete imati disleksiju ili ne, da li će to samo biti potprosečno čitanje što znači da treba vežbati čitanje – navodi dr Vesela Milankov.

Dete sa disleksijom mora imati prosečnu ili natprosečnu inteligenciju, a praćenjem njegovog govorno-jezičkog razvoja, moguće je uočiti problem u nastanku.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan