Kako prepoznati manjak vitamina B12 u organizmu?

Kako prepoznati manjak vitamina B12 u organizmu?

Nedostatak vitamina B12 može da ima ozbiljne zdravstvene posledice. On služi za stvaranje crvenih krvnih ćelija, a igra i važnu ulogu u razvoju nerava i može da utiče na DNK.

Što ste stariji, vaše telo sve teže apsorbuje vitamin B12 iz hrane, a najveći rizik postoji kod vegetarijanaca i vegana. Vaš metabolizam ne može normalno da funkcioniše bez njega.

Ovo su simptomi nedostatka vitamina B12 koje ne bi trebalo da zanemarite:

Ne možete da ostanete budni

- Ekstreman umor je jedan od prvih simptoma nedostatka vitamina B12 – kaže doktorka Lisa Simperman, portparolka Akademije ishrane i dijetetike.

To je zato što se vaše telo oslanja na vitamine koji grade crvene krvne ćelije koje nose kiseonik u vaše organe. Ako ste spavali osam sati u toku noći i opet nikako ne možete da ostanete budni tokom dana, posavetujte se sa lekarom.

Sve vam je teško

Ako ste stalno umorni, moguće da vam nedostaje vitamina B12. Problem je što taj simptom može da se pripiše i drugim uzrocima, poput stresa i nedostatka sna.

Zaboravljate stvari

Ovo se ne odnosi na povremenu zaboravnost, poput gubitka ključeva, ali ako zaboravite kako vam se zovu rođak ili rođaka, možda je ova zbunjenost simptom nedostatka B12.

Trnci u telu

Česti trnci u rukama i nogama jasan su znak da bi trebalo da odete na lekarsku kontrolu.

Bledi ste i vrti vam se u glavi

Ako vam nedostaje vitamin B12, moguće je da će vaša koža biti žućkaste boje.Takođe, svakodnevne vrtoglavice mogle bi da budu razlog za zabrinutost, prenosi portal B92.

Jezik vam je gladak i žarko crven

- Skoro polovina ljudi kod kojih je ustanovljen manjak vitamina B12 izgubi papile – male bele izbočine na jeziku koje su zadužene za ukus. Osobama s manjkom B12 tako i najdraža hrana nema ukus – rekla je nutricionistkinja Anđela Grasi.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Nebojša Stefanović horoskop horoskopski znaci servisne informacije novi sad novosadsko porodilište bebe isključenja struje bez struje dnevni horoskop gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu novorođenčad novosađani Isključenje struje Dom zdravlja Novi Sad zodijak jkp lisje sahrane novi sad isključenje vode betanija vremenska prognoza raspored sahrana i ispraćaja štrajk poštara elektrovojvodina Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad bez vode JKP Vodovod i kanalizacija