Kako pripremati hranu tokom letnjih vrućina

Kako pripremati hranu tokom letnjih vrućina

Tokom leta hrana se mnogo brže kvari.

Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije (gubitka velike količine tečnosti) i poremećaja opšteg stanja, pa može doći čak i do smrti.

Za pripremu hrane vrlo je važno sledeće:

Pravilan izbor namirnica

Prilikom kupovine namirnica treba voditi računa o izgledu, roku upotrebe i adekvatnom čuvanju. Lako kvarljive proizvode treba kupovati samo u radnjama gde se ovi proizvodi drže u rashladnim uređajima. Obavezno pogledati datum proizvodnje i rok upotrebe. Ako se kupuje na pijacama, proizvode od mleka (sir, kajmak) kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje - nikako na tezgama. Ovo se odnosi i na živinsko meso. Obratiti pažnju na izgled namirnica (npr. meso - boja karakteristična za vrstu mesa, miris, konzistencija - elastično na pritisak; sladoled ne sme biti deformisan…) 

Higijenska manipulacija i čuvanje

Adekvatno pranje – pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode (svakog lista lisnatog povrća; kupusa pre i nakon sečenja, krastavca pre i posle čišćenja, jagoda - prvo zajedno, a zatim svake pojedinačno...), savetuju stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Priprema – higijenska manipulacija (čistoća posuđa, pribora, radnih površina). Voditi računa da se namirnica spremna za korišćenje (npr. termički obrađeno meso ili suhomesnati proizvod) ne obrađuje na istoj radnoj površini kao i sirova namirnica (sirovo meso).

Dobra termička obrada – Većina namirnica, posebno meso i jaja moraju biti dobro termički obrađeni - ne sme biti vidljivo meso ružičaste boje; sokovi koje otpušta meso moraju biti čisti. Ako kuvate u mikrotalasnoj rerni, po mogućstvu isecite na parčiće iste veličine ili stavite veće i deblje komade bližespoljnjem delu posude.

Čuvanje u rashladnim uređajima – Nakon pripreme što pre poslužiti hranu, ukoliko se ne služi odmah, što pre je rashladiti i do serviranja čuvati u rashladnom uređaju.

Kuvanu hranu u frižideru možete čuvati najduže pet dana. Ako želite duže da je čuvate, zamrznite je odmah nakon rashlađivanja. Otvoreni sok i mleko, iako je sterilno, mora se čuvati u frižideru. Sirovu hranu u rashladnom uređaju uvek držati ispod kuvane. Ne pripremati kremove, sladolede i majoneze od nekuvanih jaja. Zaštititi hranu od pristupa insekata i glodara.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan