Kako protiv bola u leđima

Kako protiv bola u leđima

Hronični bol u leđima ume da bude jako nezgodan i utiče na kvalitet vašeg života. Evo nekoliko korisnih saveta kako da se uspešno izborite s tim i smetnje svedete na minimum.

Istrajnošću, posvećenošću, dobrom organizacijom i ravnomernom i pravilnom kombinacijom vežbi ojačaćete kičmu i održaćete vaša leđa zdravim.

Evo nekih koraka koji će vam pomoći u tome, a koje prenosi "The Guardian". 


Dobro organizujte vreme 

Bol u leđima oseća 540 miliona ljudi širom sveta. Dovoljno je da izdvojite svega desetak minuta par dana u nedelji, jer to je investicija u vaše zdravlje koja znači sigurno poboljšanje stanja. 

Mnogi znaju da slabo kičma može pogoršati stanje leđa, ali ne čine ništa po tom pitanju. 

Studije rađene u periodu između 1970. i 2011. godine pokazuju da je ljudima koji boluju od hronične boli u leđima bolje da vežbaju stabilnost preventivno, nego kasnije da smanjuju bolove. 

Velike tri vežbe 

Doktor Stjuart MekGil, koji na Univerzitetu u Vaterlou istražuje kičmu, proveo je čitavu karijeru u proučavanju bolova u leđima i različitih rehabilitacija. Njegova preporuka su takozvane "Velike tri vežbe" u koje spadaju "Bočno istezanje", takozvana vežba - "Ptičiji pas" to je pseća poza gde ste podlakticama i potkolenicama na podu, sa istezanjem i ispravljanjem ruku i nogu. 

I treća vežba se je: "Sklupčavanje" ležite i ruke su vam ispod leđa a ramena i glava malo uzdignuta i podižete i savijate kolena. Sve vežbe valja raditi umerenim intenzitetom, jer ne treba se forsirati. 

Radite ispravno 

Uvek je dobro imati instruktora ili trenera u teretani za ovakve vežbe, kako bi vas neko iskusniji usmerio u dobrom pravcu, ali ako se ipak opredelite da radite sami kod kuće, pre svega morate da se uverite da ih radite ispravno da ne bi došlo do neželjenih povreda. 

Postoje određene fitnes aplikacije poput recimo "Gixo" ili "TrueBe", koje mogu kamerom da vas povežu sa trenerom, tako da i ukoliko niste u mogućnosti da odete na trening, možete da bezbedno da odradite termin.

Bez prekida tokom trudnoće 

Ne prekidajte vežbe ni u trudnoći. 

Studije su pokazale da čak 50 odsto trudnica oseća bol u leđima, dok 20 odsto njih ima bolove u karličnom pojasu. U analizi iz 2013. godine vidi se da pet od sedam studija pokazuju da su bolovi znatno manji kod onih trudnica koje su se dosledno i u drugom stanju držale programa za jačanje kičme. 

Podloga vežbe 

Ove su vežbe gde ste licem okrenuti ka podu, leđa držite ispravljena i podupirete se podlakticama. 

Postoje više vežbica u okviru ove jedne, gde dinamičnim pokretima koristite mišiće sa svih strana kičme. Bolje ih je radite u kraćim vremenskim intervalima i sa više ponavljanja. 

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Super žena 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan