Kako protiv praznične depresije

Kako protiv praznične depresije

Od zime do proleća za samo nekoliko dana. Kad na sve to dodate i prazničnu atmosferu i gužvu koja prethodi Uskrsu, čini se da su ljudi tokom praznika sve više neraspoloženi. Zašto?

Neki srećni sa koferima napuštaju grad, neki neraspoloženi zato što moraju da ostanu ili, još teže, da Uskrs provedu na poslu. 

Kada na to dodate i česte i nagle promene vremena, pitanje je da li to, i koliko, utiče na vaše raspoloženje. 

Različiti simptomi, od glavobolje, malaksalosti, nervoze... U jednoj reči - neraspoloženje

- Kad se to uveže i sa praznicima, onda to ima dodatnu dimenziju stresnog stanja. Stres ne mora nužno biti loša stvar ili loš događaj, to može biti i dobar događaj. Praznici nisu redovna situacija, kao što ni promene vremena, ako su česte i frekventne, nisu redovna situacija -  kaže psihijatar Milan Milić

Kako se onda izboriti sa tim? 

Lekari kažu da je potrebno da više razumemo sebe

- Kažem često da smo sebi najjeftiniji nekako, i da uvek budemo okrenuti malo više ka spolja, ka svetu. Tako trošimo naše resurse na upoznavanje sveta, prilagođavamo se pravilima, trudimo se da nađemo svoje mesto u tom svetu, a zaboravljamo na svoje prave potrebe -  zaključuje doktor Milić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode Isključenje struje elektrovojvodina odbojka Spens vremenska prognoza noć istraživača detelinara Srbija novi sad betanija novosadska policija novosađani Vreme u Novom Sadu zdravlje vremenska prognoza novi sad Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje novorođenčad vojvodina ns seme klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje bebe servisne informacije novi sad bez vode jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište OK Vojvodina Republički hidrometeorološki zavod