Kako sačuvati kulturno nasleđe grada

Kako sačuvati kulturno nasleđe grada

"U politikama i praksama očuvanja kulturnog nasleđa moraju se angažovati različite struke, resori i građani..."

Novootvorena Kulturna stanica "Svilara" u petak 7. decembra bila je domaćin seminara "Upravljanje istorijskim gradskim predelima – perspektive i potencijali za gradove u Srbiji".

Povezujući teoriju i praksu iz ze mlje i inostranstva, Novi Sad je obnovio i nastavlja da obnavlja neke od svojih najznačajnijih objekata kulturnog nasleđa.

- Želimo da sve te dobre primere na kojima radimo, ne samo u domenu obnove, već i daljeg razvoja kroz različite modele upravljanja, podelimo i sa drugim gradovima u Srbiji. Zasnovani na evropskim standardima, a prilagođeni našim pravnim i kulturološkim  okvirima i mogućnostima, verujemo da su to uspešni modeli koji bi ostali zaostavština projekta "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" – istakao je direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković.

"Istorijski gradski predeo: ključni koncepti, pristupi i primeri dobre prakse"  predstavila je dr Jonća Erkan, autorka nagrađivanih istraživanja i projekata u domenu revitalizacije kulturnog nasleđa gradova.

- Pristup "upravljanja istorijskim gradskim predelima" je izuzetno aktuelna tema na međunarodnoj sceni. Ovaj pristup govori nam o tome da je kulturno nasleđe gradova osnov za društveni, obrazovni, kulturni i ekonomski razvoj, te da se u politikama i praksama očuvanja kulturnog nasleđa moraju angažovati različite struke, resori i građani – istakla je Erkan.

U godini Evropskog kulturnog nasleđa, Fondacija "Novi Sad 2021" stavila je akcenat na uređenje Podgrađa, ali i dalje obnove i razvoja Petrovaradinske tvrđave. Projekat "Slučaj Petrovaradin: Upravljanje istorijskim gradskim predelima"  obuhvatio je četiri segmenta kroz koje su stručnjaci, zajedno sa aktivnim organizacijama i građanima i kroz niz istraživanja i edukativnih aktivnosti diskutovali o modelu upravljanja ovim kulturnim dobrom i privođenju njegovoj nameni.


- U edukativnim i istraživačkim aktivnostima projekta "Slučaj Petrovaradin" učestvovalo je preko 120 stručnjaka iz zemlje i sveta – konzervatora, arhitekata, etnologa, urbanista, sociologa, arheologa, ekonomista, turizmologa – predstavnika ustanova, javnih preduzeća, organizacija civilnog društva, privrede, univerziteta. Kao rezultat, iščekujemo i publikaciju Dosije Petrovaradin, koju pripremamo početkom sledeće godine, a koja će obuhvatiti sva istraživanja, projektne ideje i preporuke za ovaj važan kulturno-istorijski predeo – rekla je generalna sekretarka organizacije Evropa Nostra u Srbiji, Višnja Kisić.

Dobar primer podgrađa Petrovaradinske tvrđave koja će posle 300 godina zablistati novim sjajem, Fondacija "Novi Sad 2021" primenjuje i na druga velika novosadska kulturna dobra. Posle 200 godina, novo ruho dobila je nekadašnja fabrika svile, danas Kulturna stanica "Svilara", a posle 100 godina uređuje se nekadašnji industrijski kompleks "Petar Drapšin", Novosađanima poznatiji kao Kineska, navedeno je u saopštenju.

Pred sam kraj godine Evropskog kulturnog nasleđa, Novosađani i Novosađanke će u sredu, 12. decembra, u Kulturnoj stanici "Svilara" imati priliku da isprate izložbu "Evropska godina kulturnog nasleđa 2018. – Gde prošlost susreće budućnost" na kojoj će biti predstavljeni projekti koji su doprineli ovoj značajnoj temi.

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad servisne informacije novi sad isključenje vode magla astrologija isključenja bez vode kural jkp novosadska toplana Elektrodistribucija Novi Sad betanija horoskopski znaci klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novi sad zagađenje bebe JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad zodijak novorođenčad zagađenje vazduha isključenja struje elektrovojvodina jkp lisje Isključenje struje novosadsko porodilište sremska kamenica raspored sahrana i ispraćaja horoskop dnevni horoskop