Kako se ponašati u slučaju požara u stambenoj zgradi

Kako se ponašati u slučaju požara u stambenoj zgradi

Nedeljko Gagić, zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice, rekao je da ne postoji nijedna preventivna mera koja može u potpunosti isključiti ljudski faktor kao uzrok nastanka požara, sem odgovornosti i opreza građana. Kada nastane požar u nekom stambenom objektu, građanima ne preti opasnost samo od otvorenog plamena već i od gasovitih produkata, ugljen-monoksida, kaže Gagić.

Od početka godine do danas na teritoriji Republike Srbije nastala su ukupno 3.652 požara, od kojih je 1.757 nastalo na građevinskim objektima, na otvorenom prostoru 1.662 i na saobraćajnim sredstvima 233 požara – naveo je Gagić.

Prema njegovim rečima, zimski period, period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše i povećanje broja požara na građevinskim objektima, posebno na stambenim građevinskim objektima.

– Uzroci požara u stambenim objektima su najčešće neispravni električni uređaji i instalacija, preopterećenje električne instalacije i ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora – napomenuo je zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Kako kaže, u zimskom periodu, kada traje grejna sezona, pored navedenih uzroka nastanka požara, tu su i neispravni i neočišćeni dimnjaci, neispravna ložišta, a često i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta.

Mišljenje da se ružne stvari i tragedije dešavaju nekom drugom i da se tako nešto ne može desiti nama, u prirodi je svakog čoveka. Ovakav stav dovodi to toga da ljudi postaju neoprezni i nemarni, a neopreznost i nemar najčešći su uzroci nastanka požara ili neke druge tragedije – kaže Gagić.

Svakako, kako kaže, ne treba živeti u stalnom strahu da će nam se desiti neka tragedija, ali određena doza pažnje i opreza u životu su neophodni.

 Kada nastane požar u nekom stambenom objektu, građanima ne preti opasnost samo od otvorenog plamena, najveća opasnost preti od gasovitih produkata, konkretno od ugljen-monoksida – rekao je Gagić.

Dodao je da je to gas bez boje, mirisa i ukusa, lakši je od vazduha i ispunjava gornje delove etaže ili zgrade.

Kako kaže, nažalost, ne postoji nijedna preventivna mera koja može u potpunosti isključiti ljudski faktor kao uzrok nastanka požara, sem odgovornosti i opreza građana.

Ako je požar nastao u jednoj prostoriji stana i ne možemo ga sami ugasiti, obavezno treba izaći iz prostorije stana i za sobom zatvoriti sva vrata, da bi time usporili širenje požara. Veoma je važno da o nastalom požaru upozorimo ostale stanare i obavestimo vatrogasce-spasioce na broj telefona 193 da je došlo do požara i damo im sve tražene podatke – kaže Gagić.

Ako je požar nastao u podrumu ili nekom drugom stanu, napominje da ni slučajno ne treba koristiti lift za evakuaciju, jer se on u slučaju požara ponaša kao dimnjak.

Ako je stepenišni prostor u dimu, ne smemo izlaziti ili otvarati vrata. Potrebno je zatvoriti vrata stana i iznutra ih zaštititi mokrim krpama, da bi se sprečio ulazak dima u stan. Obavezno treba da pozovemo vatrogasce-spasioce, kažemo im na kom spratu i u kom stanu se nalazimo, da budemo sve vreme u kontaktu sa vatrogascima i slušamo njihova uputstva – objasnio je.

Govoreći o opasnosti od plinskih boca, rekao je da plinske boce, odnosno boce sa propan-butan gasom koje se koriste za kućnu upotrebu nisu opasne, pod uslovom da su boca, instalacija i uređaj koji koristi propan-butan tehnički ispravni.

Ceo tekst pročitajte na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan