Kako se računaju bodovi učenika za upis u srednju školu

Kako se računaju bodovi učenika za upis u srednju školu

Mali maturanti će sutra polagati test iz srpskog jezika, a u četvrtak iz matematike. U petak će rešavati kombinovani test, koji obuhvata pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Sva tri testa nose maksimalno 30 bodova, a svaki pojedinačno najviše 10 bodova.  
Prilikom rangiranja, ako učenici imaju isti broj bodova, prednost ima onaj koji je nosilac diplome “Vuk Karadžić”, zatim onaj koji je osvojio više nagrada na takmičenjima i na kraju oni koji su osvojili više bodova na završnom ispitu.

Preliminarni rezultati testova znaće se već nakon dva dana, dok će objavljivanje konačnih rezultata biti 24. juna. 

Rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu vrši se na osnovu bodova ostvarenih uspehom tokom školovanja (maksimalno 70) i bodova stečenih na malom maturi (maksimalno 30). Za upis u specijalizovane srednje škole prilikom rangiranja uzimaju se i bodovi koje su učenici stekli učestvovanjem i osvajanjem nagrada na nekom od takmičenja na državnom ili međunarodnom nivou.

Bodovi koji se dobijaju za uspeh računaju se na sledeći način: uspeh iz šestog razreda množi se sa četiri, uspeh iz sedmog i osmog razreda množe se sa pet, a sabiranjem ova tri broja dobija se iznos bodova za uspeh u školi.

Naredni korak je sastavljanje liste želja gde svaki učenik upisuje školu i profil za koji je pokazao najviše interesovanja. Kao prvu želju učenici unose profil za koji imaju najviše interesovanja, druga želja je profil za koji su manje zainteresovani, treći još manje itd. Redosled napisanih škola je bitan, jer će učenik biti raspoređen u prvu školu za koju bude imao dovoljno bodova.

Prilikom popunjavanja liste dobro bi bilo pogledati koliko su učenici ranijih godina imali bodova pri upisu na određene profile, čime se stiče jasnija slika o šansama da se dete upiše na neki od željenih profila, jer ne postojI unapred utvrđeni broj bodova za upis na neki smer već on zavisi od broja zainteresovanih učenika i njihovih bodova.

Popunjavanje i predaja lista želja za upis u srednje škole obavljaće se u snovnim školama, i to od 25. do 26. juna. Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u srednjim školama biće 4. jula.

Prvi upisni rok u srednje škole i gimnazije biće 5. i 6. jula, dok će drugi rok biti 8. jula.

Ukoliko postoje još oni koji se nisu odlučili za to u koju školu da konkurišu Nacionalna služba za zapošljavanje je objavila Vodič za izbor zanimanja za osnovce a možete ga pogledati OVDE.

Koja su vam dokumenta potrebna za upis u srednju školu i sve ostale informacije vezane za ovu temu možete naći na odličnom i sveobuhvatnom sajtu www.edukacija.rs odnosno na linku OVDE

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan