Kako se Uskrs nekada praznovao u Novom Sadu

Kako se Uskrs nekada praznovao u Novom Sadu

Posle ručka su uglavnom naši preci izlazili u prirodu i u okolna izletišta, Kamenički park, Rajinu i Futošku šumu i ostale bašte i vrtove. - Drugi dan Uskrsa je Vodeni ponedeljak i običaj je bio da u Novom Sadu momci na konjima idu da polivaju devojke …

Tradicija proslavljanja Uskrsa je veoma duga. Za Uskrs se veruje da je najvažniji hrišćanski praznik i obeležava pobedu dobra nad zlom. Veliki petak se smatrao za veoma tužan dan, da su čak deci zabranjivali da se igraju i da nije smela da svira muzika u kafanama toga dana. Na Veliki petak su se farbala jaja, a običaj je takođe bio da se na Veliku subotu mesi pogača i da se jaje stavlja u pogaču, i to se jelo na Uskrs.

Na sam dan Uskrsa naš stari bi ujutru išli u crkvu, tri puta bi obilazi oko crkve i ulazili u nju na jutrenje, pa potom na liturgiju i nakon toga se išlo kući na doručak. To je ustvari bio prvi mrsni obrok posle velikog uskršnjeg posta i na trpezi bi uglavnom bili barena jaja i barena šunka. Interesantan običaj u prošlosti bio je u Rusiji gde su svi morali na Uskrs, ujutru da idu u crkvu i da se polivaju vodom, a ko nije hteo išli bi po njega i bacali ga u vodu. Pošto je dosta ljudi od toga dobijalo upalu pluća i umiralo taj običaj je zabranio Sinod Ruske pravoslavne crkve.

Običaj farbanja jaja za uskrs potiče iz ranih hrišćanskih vremena kada je Marija Magdalena išla da širi Hrišćanstvo. Kada je došla u Rim do cara Tiberija, poklonila mu crveno jaje i rekla mu „Hristos Voskrese“. Od tada imamo taj običaj darivanja crvenog jajeta za Uskrs i čestitanja Uskrsa.

Kako se u Novom Sadu nekad verovalo valjalo je za Uskrs poraniti, a kasno otići na spavanje i provesti ga veselo. Ujutru se umiti vodom u kojoj je potopljen bosiljak radi zdravlja i decu dotaći crvenim jajetom. U našem gradu Uskrs se slavio kako je situcija to zahtevala, a slobodno možemo reći i po socijalnim kategorijama. Interesanto je istaći da se u starijim vremenima gotovo redovno jagnjetina morala nalaziti na trpezama Novosađana, pa onda pored već spomenutih jaja i barene šunke, supa, prasetina, kolači i ostale đakonije u zavisnosti od materijalnog stanja slavljenika. Posle ručka su uglavnom naši preci izlazili u prirodu i u okolna izletišta, Kamenički park, Rajinu i Futošku šumu i ostale bašte i vrtove.

Drugi dan Uskrsa je Vodeni ponedeljak i običaj je bio da u Novom Sadu momci na konjima, a pogotovo oni sa Salajke i Podbare u astraganskim šubarama i čizmama, idu da polivaju devojke. Kapije od kuća su bile širom otvorene i to onih kuća koje su imali devojke. U prvo vreme polivalo se vodom, a u kasnijim vremenima sa parfemima i kolonjskom vodom. Trećeg dana Uskrsa bilo je obratno, devojke su išle i polivale momke, ali peške i uglavnom po komšiluku. Devojke su darivale momke sa jajetom, kolačima, vinom i rakijom. Takođe običaj u Novom Sadu i okolini je bio da se drugog ili trećag dana ide na groblje i da se pokojnicima nosi jaje, vino i hrana i da se ostavlja za duše pokojnih.

ORIGINALNI RECEPT ZA STOLVERK BOMBONE: Recept za ovu poslasticu je iz najstarijeg novosadskog kuvara iz 1878. godine, koji je štampan u Beču i to je ujedno prva knjiga koja je štampana na ćirilici. Autor „Kuvara“ je naša sugrađanka Katarina Popović - Midžina, a recept je zapisan negde oko 1860. godine.
Stolverk bombone (originalni recept)
U šerpenju se uspe 1 litar mleka da se kuva. Čim provri saspe se unutra na vrh noža sode-bikarbone, zatim  30 dkg. od glave sečena utucana i prosejana šećera i 20 dkg. krompir šećera (trauben cukera). Sve se izmeša i ostavi se da vri ¾ časa. Na nekoliko minuta pre toga dodaju se tri velike kašike jake skuvane crne kafe i pusti se da malo provri. Potom se saspe u tepsiju, koja se dobro namaže slatkim maslom, puterom. Kad se ohladi metne se ponovo na nekoliko trenutaka u pećnicu pa se onda u tepsiji seče na male jednake četvorokute, od kojih se svaki zamota u tanku pergament hartiju.
Eto to je bila poslastica za decu onog vremena, kada su majke i bake deci, za Uskrs pravile i darivale ovakve bombone. Tako se nekada proslavljao Uskrs u Novom Sadu.

Autor teksta: Zoran Knežev

Oceni vest:
12
100

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Siniša

  pre 403 dana i 10 sati

  Kada sam ugledao fotografiju sa početka teksta pomislio sam da se tekst odnosi na niške kafane, jer je to fotografija "Kalčine kafane" iz 1920. godine snimljena na drugi dan Uskrsa, inače kafane u kojoj je Stevan Sremac provodio puno vremena. Međutim bledunjavi tekst opise običaje o Uskrsu i istina navodi se interesantan recept za bonbone, kojeg da ne bi tekst bi prošao skroz nezapaženo. Ne mogu da razumem koji je motiv autora koji svaki svoj tekst, pored starih razglednica N. Sada, ilustruje fotografijama koje nemaju ama baš nikakve veze sa našim gradom.

  Oceni komentar:
  0
  6
borba protiv korupcije psihologija korupcije bez vode RHMZ Hitna pomoć isključenja struje Vreme u Srbiji Spens vremenska prognoza korupcija JKP Vodovod i kanalizacija bebe prognoza vremena elektrovojvodina Isključenje struje bez struje stop korupciji saša janković servisne informacije novi sad Dragana Mitrić - Aćimović Vreme u Novom Sadu predsednički izbori znanje je moć novorođenčad betanija novosadsko porodilište IZBORI 2017 novosađani antikoruptivne pilule saobraćajna nezgoda