Kako smanjiti troškove u romingu

Kako smanjiti troškove u romingu

Troškovi telefoniranja, slanja SMS poruka i korišćenja interneta tokom boravka u inostranstvu za većinu građana predstavljaju neizostavnu stavku u budžetu za putovanja.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević savetuje čitaoce portala N1 kako da prođu najjeftinije u romingu u evropskim državama.

– Najvažniji savet koji bih dao korisniku bilo koje mreže je da se pre polaska na put u inostranstvo detaljno informiše o cenama kod svog operatora i u svojoj tarifi. Treba proveriti koliko u romingu koštaju odlazni i dolazni pozivi, koja je cena SMS poruke i koliko se naplaćuje megabajt internet saobraćaja. U okviru različitih paketa koje korisnici biraju kada zaključuju ugovor sa mobilnim operatorom cene usluga rominga variraju i do nekoliko puta – ističe Dobrijević.

Preporučuje i da se informišu o tarifnim dodacima za roming, koji su, navodi Dobrijević, u najvećem broju slučajeva znatno povoljniji od redovnih tarifa u okviru paketa.

Treći savet korisnicima je da u inostranstvu razgovaraju preko aplikacija koje koriste internet, kao što su Vajber (Viber) i Vocap (WhatsApp), koje su najpopularnije među građanima Srbije. Takođe, treba voditi računa i o činjenici da video pozivi troše znatno više interneta nego audio pozivi, pa se taj vid komunikacije ne preporučuje korisnicima sa malom količinom dostupnog internet saobraćaja u romingu – naglašava Dobrijević.

Najjeftiniji roming dodaci kod mrežnih operatora u Srbiji odnose se na evropski kontinent i uključuju samo internet saobraćaj. Cene tih dodataka kreću se od 799 dinara za 1 GB na sedam dana (A1 i Yettel), do 999 dinara za istu količinu podataka na deset dana (MTS).

Ukoliko potrošač u matičnoj mreži poziva broj koji se u tom trenutku nalazi u romingu na teritoriji Zapadnog Balkana, cena će biti identična onoj koju plaća za poziv unutar svoje matične mreže.

Korisnicima koji nisu sigurni za cenu usluge prenosa podataka državni sekretar savetuje da pre izlaska iz Srbije isključe prenos podataka.

– Aplikacije na pametnim uređajima koje rade sve vreme u pozadini mogu inicirati prenos podataka koji u kratkom vremenskom roku može napraviti značajne troškove. Korisnici treba da uključe prenos podataka u inostranstvu tek kada razumeju cenu te usluge i zaključe da im je ona prihvatljiva – napominje Dobrijević.

Od 1. jula 2021. godine saobraćaj iz tarifnog paketa može, pod istim uslovima kao u domaćem saobraćaju, da se koristi u regionu Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i AP Kosovo i Metohija) po modelu "Roming kao kod kuće".

Ceo tekst pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan