Kako video nadzor može da spasi živote?

Kako video nadzor može da spasi živote?

Petak je, oko 11h prepodne. Dan je započeo tmurno, ali oblaci se razilaze i prvi sunčevi zraci počinju stidljivo da boje svet vedrim nijansama. Obećavaju prijatan vikend ispunjen aktivnostima na otvorenom. Gospodin Petrović sedi za radnim stolom u kancelariji i zamišljeno lupka prstom o glatku površinu miša. Gleda u ekran računara, na kojem kursor treperi u praznom prostoru. Ne vidi Excel tabelu koju treba da popuni informacijama o finansijskim promenama u prethodnom kvartalu. U mislima je sa klincima na Zlatiboru, gde ovog popodneva kreću.

Tako su brzo porasli, setno uzdiše. Ovo su poslednji momenti koje može da im ukrade, koje mogu da provedu zajedno, kao porodica. Zov društva je isuviše jak da bi mu se oduprli. Dobro, mlađa, Ivana, ima tek devet godina… Još će ona ići sa roditeljima na more i još će uživati u nežnosti njenih obraščića koje oboje ljube kada im se ujutru uvuče u krevet, ali stariji, Marko, on već ima 14. I dalje je mamina maza i tatin najbolji mali drug, ali sa sve više oklevanja dolazi u zagrljaj. Smara ga sve to. On je veliki, nije više dete.

Osmehuje se gospodin Petrović dok se budi iz dubokih misli, polako, kao iz sna, i vraća u realnost. Dobro. Da se završi i to što se mora, pa da se kreće. Komplet lepinja čeka, zaključuje, smešeći se sebi u brk. Samo da proveri šta klinci rade, pa će nastaviti.

Uzima mobilni telefon, ekran se osvetljava u deliću sekunde, čim je prepoznao crte njegovog lica. Klikom na poznatu ikonicu aplikacije za video nadzor dobija prenos dešavanja u kući. U vidnom polju mu je Marko, udobno smešten na kauču u dnevnoj sobi, sa neizostavnim telefonom u rukama. Kad se dohvati telefona, taj zaboravi na ceo svet - sa blagim ogorčenjem sebi u zube mrmlja gospodin Petrović. Ma sad ću ga nazvati, da mu malo poremetim idilu.

• Halo tata

• Sine, šta radiš?

• Ništa, dopisujem se sa Anom

• Ah, te simpatije. A gde ti je sestra?

• Mislim da je u kuhinji, nešto jede

• Hajde pripazi je, brzo se mama i ja vraćamo, pa krećemo na Zlatibor

• Super tata

• Vidimo se ubrzo.

Gospodin Petrović spušta mobilni telefon, ali podiže ga par sekundi kasnije. Samo da baci pogled na malecku, ona je njegova mezimica. Prebacuje se na kameru koja pokriva kuhinju i trpezariju i vidi malu siluetu kako promiče. Osmehuje se. Šta ona to radi? Nešto kuva? Vadi šerpu, ulje i pakovanje kukuruza kokičara. Otac nije oduševljen idejom da dete njenih godina bez nadzora bude u blizini uključenih električnih uređaja, ali opet, ne može ni sve da im zabrani. Ivana sedi za trpezarijskim stolom i čeka vruće kokice gotovo svako veče, dok posmatra majku kako ih ujednačenim pokretima priprema. Verovatno zna šta radi.

Uključila je šporet, stavila šerpu na ringlu i sipala ulje, da se zagreva. Ovo je momenat kada bi trebalo da doda kukuruz, ali nešto je čula. Vidi kako okreće glavu ka dnevnoj sobi i užurbano odlazi. Ah, još jedan mobilni telefon. Smešta se na sofu i razdragano ćaska, verovatno sa jednom od njenih najboljih prijateljica. Marko, iznerviran novonastalom bukom ustaje i izlazi iz dnevne sobe. Deca… Pomirljivo uzdiše gospodin Petrović, još jednom spušta telefon na sto, rešen da se konačno zabavi Excel-om i završi za danas.

Prsti lete po tastaturi, a tabela se puni brojkama. Preplavljuje ga osećaj olakšanja zbog svesti da radi posao koji voli. Odjednom se javlja misao koja mu razdire um, šta je sa onim kokicama!? Je l' mala prekinula razgovor? Grabi telefon sa stola i užurbano otvara aplikaciju, baš na vreme da vidi kako se kuhinja puni dimom!!! Ulje se zapalilo, dok ono derište bezbrižno ćereta na mobilni koji će joj biti oduzet čim pre!!!

Trnci straha mu se spuštaju niz kičmu dok bira sinovljev broj i poziva. Hajde, hajde, javi se, držiš taj telefon po ceo dan u rukama, JAVI SE SAD KAD TREBA. Jedno nezainteresovano i blago iznervirano "halo" se pomalja iz slušalice, dok očajni otac pokušava koncizno da izda uputstva. Siđi dole. Ugasi šporet i krpom skloni šerpu. Uzmi Ivanu i izlazite napolje, ja stižem!

Dok grabi ključeve od kola, bez daha trči prema parkingu, sve vreme prateći dešavanja kod kuće. Vidi sina kako je ustuknuo pred oblakom beličastog dima. Vidi uplakanu kćerku. Sin je hrabar, gura malenu napolje, trči prema šporetu sa majicom prevučenom preko nosa i usta, isključuje ga, gura zapaljenu šerpu koja pada na pod, poliva je limunadom iz bokala i uplašen gustom zavesom dima koja se iznenada razvija, beži za sestrom napolje.

Gospodin Petrović stiže pred kuću i izleće iz automobila. Grli decu, sin stidljivo klima glavom na priznanje da je odradio dobar posao, a kćerka uplašeno gleda dok joj se suze slivaju niz lice. Sav bes zbog prekomerne upotrebe mobilnih telefona je raspršio strah za njih dvoje. Dobro su. Ulazi u kuću sa majicom preko lica i svakako oseća kako mu zagušljivi miris dima puni nozdrve. Otvara prozore. Dimna zavesa se postepeno razilazi.

Sve je u redu. Šteta je minorna. Samo zapaljena šerpa, koju će baciti, a supruzi neće ni govoriti šta se desilo. Možda kasnije, ali danas ne, sklona je da se uspaniči, preneće strah i na decu. Nije poenta da se plaše, nego da budu pažljivi, razmišlja.

Dok čisti šporet i pod podiže pogled do kamere za video nadzor. Penje se na stolicu, briše okno krpom od mikrofibera i zadovoljno gunđa - "Šta će nam komplet za video nadzor Veseline, kaže mi, ne trebaju nam kamere, ti samo neke novotarije donosiš… Eto šta će nam - trebaju nam, jer je život nepredvidiv. Da nije bilo kamere danas ko zna šta je sve moglo da se desi, ali nije, zahvaljujući prikazu slike u realnom vremenu, koja pruža mogućnost da se reaguje odmah".

Seda na sofu i uključuje tv, odlučujući da ovaj vikend ipak ostanu kod kuće. Dosta je bilo avanture za jedan dan.

Da li ste znali da je gotovo 50% od svih požara u domaćinstvu uzrokovano kuvanjem, odnosno korišćenjem šporeta, baš kao i u istinitoj priči koja je inspirisala ovaj članak? Ostatak dele upaljene sveće, novogodišnja rasveta, pušenje i kvarovi na električnim uređajima. Budite oprezni i nikada ne ostavljajte električne aparate u domaćinstvu da rade bez nadzora, a za dodatnu sigurnost odlučite se za instalaciju sistema za video nadzor koji vam pruža uvid u sva dešavanja u vašem životnom ili poslovnom prostoru, u realnom vremenu, 24/7.

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan